Gustaaf DELOOR

Geboortedatum: 24 juni 1913
Geboorteland: België
Overleden op: † 28.01.2002

Misschien dat jullie bij het zien van de naam van Gustaaf Deloor denken, wie is dat nou weer? Nooit van gehoord. Dat kan ik me wel voorstellen, maar jullie kennen natuurlijk wel de namen van Maurice Garin en Luigi Ganna.
Juist ja, de eerste winnaars van de Tour de France en de Giro d’Italia. De eerste winnaar van de derde grote ronde de Vuelta a España is veel minder in het geheugen blijven hangen, want dat is de jarige van vandaag: Gustaaf Deloor, op 24 juni 1913 in De Klinge, een dorp in Oost-Vlaanderen.
Dat was in 1935, want de Vuelta is veel minder oud dan de Tour (1903) en de Giro (1909). In tegenstelling tot Garin en Ganna won Deloor ook de tweede editie van de Vuelta. En nog een uniek feit, zijn broer Alphonse eindigde toen als tweede. Toch kan ik het zonder deze uitleg niet over Deloor beginnen.
Misschien was hij wel in de herinnering gebleven als hij in de finale van het WK van 1936 in de laatste kilometers geen lekke band had gekregen. Hij was vooruit met Antonin Magne en ze hadden een veilige voorsprong.
Deloor waande zich al wereldkampioen want de Fransman was een strijkijzer, terwijl hijzelf een degelijke finisher was. Helaas gooide pech roet in het eten. Er is wel een reden waarom je de naam Deloor niet kunt noemen zonder uit te leggen wie hij was. Ook in Vlaanderen.
Deloor is volgens een artikel van zo’n tien jaar geleden in Wieler Magazine vooral vergeten omdat hij geen Vlaming zou zijn hoewel hij er wel geboren is. Toen hij nog maar een kleuter was, verhuisden zijn straatarme ouders met het hele gezin naar de Borinage in Wallonië om daar in de mijnen te gaan werken.
Daarom werd Gustaaf in Vlaanderen niet als een echte Flandriën beschouwd maar als een overloper, een heuler met de vijand. De taalstrijd was nog een heet hangijzer in dat door de taal en mentaliteit verdeelde land en overlopers werden door de Vlamingen voor het leven verketterd.
Zijn harde jeugd en de antipathie jegens zijn persoon maakten van jonge renner een enorme doordouwer, want hij kreeg het niet op een schotelke, zoals de Vlamingen zeggen. Dat hielp in de koers, want barre weersomstandigheden, gebroken kaders, hersenschuddingen, bevroren lichaamsdelen Deloor raakte er niet door van zijn stuk.
Hij zette door al stonden de furunkels zo groot als duiveneieren bloedend op zijn achterste. Het is hem allemaal overkomen en hij reed de Ronde van Spanje in 1936 uit met drie gebroken ruggenwervels. Als winnaar!
De Ronde van Spanje van 1937 is nooit verreden vanwege de Spaanse burgeroorlog, anders had Deloor wellicht voor de derde keer gewonnen. Ook in de jaren daarna woedde de oorlog die uiteindelijk generaal Franco aan de macht bracht.
Daarna vloog in 1939 heel Europa in de brand toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Deloor raakte als militair in 1940 in krijgsgevangenschap. Toen hij in 1941 thuiskwam bleek alles wat hij bezat verdwenen en gestolen.
Zijn wielercarrière was voorbij. In 1949 emigreerde hij naar de Verenigde Staten waar hij aan de slag ging als automonteur om in 1956 als technicus werk te vinden bij de NASA op Cape Canaveral.
Daar werkte hij tot zijn pensioen. Het was toen tijd om terug te keren naar zijn geboorteland Vlaanderen, waar hij in Mechelen zijn laatste dagen sleet. Gustaaf Deloor overleed op 28 januari 2002 op 88-jarige leeftijd.

24-06-2018