Guillermo TIMONER OBRADOR

Geboortedatum: 24 maart 1926
Geboorteland: Spanje

Ik heb deze Spaanse geweldenaar achter de grote motor in de jaren vijftig en zestig menigmaal aan het werk gezien op de Amsterdamse stadionbaan. Hij was in die tijd in de stayerwedstrijden de allergrootste.
Zijn strijdplan was steeds eender, ik denk hoofdzakelijk om het publiek te bespelen. Het werd later ook de tactiek van gangmaker Joop Zijlaard in de dernyraces tijdens zesdaagsen.
Ongeacht op welke plaats hij startte liet Timoner zich altijd in de achterhoede dringen. Hij leek moeilijk op gang te komen, maar dat was schijn.
Hij liet iedereen passeren tot hij op de laatste plaats lag. Dan had hij al na korte tijd de aan de leiding rijdende stayer hijgend in zijn nek. Dan volgden altijd enkele aanvallen en Timoner dreigde steeds een lap te krijgen. Maar hij verdedigde zich fel en het lukte steeds net niet.
En dan begon – al naar gelang de lengte van de wedstrijd – de opmars naar de kop. Soms pakte hij in één verschrikkelijke rush drie of vier stayers achter elkaar en wachtte dan op het vinkentouw van de tweede of derde plaats op zijn moment.
Als het sein voor de definitieve aanval aan zijn gangmaker was gegeven, dan was er geen houden meer aan, want dan ging hij meedogenloos voor de overwinning.
De beslissing viel niet zelden in de laatste ronde als het publiek juichend op de banken stond. Dan had hij weer eens gewonnen, dat kleine kalende mannetje uit Mallorca.
Tussen 1955 en 1965 werd hij zes keer wereldkampioen en twee keer tweede. In 1983 maakte hij op 57-jarige leeftijd nog een comeback. Hij werd dat jaar nog kampioen van zijn land, maar op het WK ging hij af als een gieter. Het leidde bij de UCI tot de bepaling dat renners ouder dan veertig jaar niet meer aan het WK mochten deelnemen.
Vier jaar later moesten de Duitse stayer Rainer Podlesch en onze eigen Joop Zoetemelk daarom thuisblijven. Zoetemelk, twee jaar daarvoor nog wereldkampioen en in 1987 nog winnaar van de Amstel Gold Race, vocht die beslissing aan en dankzij Hein Verbruggen mocht hij toch starten.
Podlesch verweerde zich niet en moest thuisblijven. Dankzij zijn Spaanse collega Guillermo Timoner, vandaag negentig jaar oud.

24-03-2016