Guillaume DRIESSENS

Geboortedatum: 4 mei 1912
Geboorteland: België
Overleden op: † 15.06.2006

Ik heb Lomme Driessens één keer in persoon ontmoet. Dat was in 1999 toen ik in het gezelschap van Adri van Houwelingen in Namen was bij de start van de Grote Prijs Wallonië.
Hij stond gewoon tussen het publiek. We hadden maar even tijd, maar dat was genoeg om een goede indruk van hem te krijgen. Een warme joviale man met een grote levenslust. Hij was toen al 87 jaar, maar dat zag je echt niet aan hem.
Guillaume – zeg maar Lomme – Driessens was een kleurrijk figuur die met de grootste renners heeft samengewerkt en hen soms naar grote hoogten heeft begeleid.
Na een mislukte wielercarrière leerde hij het vak van masseur en hij kwam als zodanig in dienst bij de Italiaanse superster Fausto Coppi.
Lang heeft hij dat vak met de toverende handjes niet uitgeoefend, want hij was veel meer bedreven met de mond en daar had hij als ploegleider veel meer aan.
Dat vak heeft hij van 1947 tot en met 1984 uitgeoefend. Hij werkte met grote Belgen als Rik Van Steenbergen, Rik Van Looy, Freddy Maertens en ook met Eddy Merckx.
Hij werkte met Fausto Coppi en nog veel meer groten als de Nederlanders Wim van Est, Wout Wagtmans en Peter Post. En natuurlijk met Theofiel Middelkamp met wie hij zijn eerste grote succes behaalde toen Fieleke in 1947 naar de wereldtitel greep.
Hij was een ritselaar van hoog niveau en als zijn renner het niet met zijn atletische vermogens kon redden, dan regelde Lomme wel iets, waardoor de zege toch kon worden veiliggesteld.
Zo contracteerde hij in de finale van Parijs-Roubaix de Belg Yvo Molenaers bij zijn Flandria-ploeg voor een mooi salaris, op voorwaarde dat hij Peter Post geen strobreed in de weg zou leggen en de sprint niet goed voor Benoni Beheyt zou aantrekken.
Zijn laatste job was in 1984 bij de Kwantum Hallen-ploeg. Die was ontstaan na de breuk tussen Peter Post en Jan Raas, die het einde betekende van de zo succesvolle Raleigh-formule. Post ging verder met Panasonic en Raas werd kopman van Kwantum Hallen.
Driessens en Jan Gisbers waren de ploegleiders. Toen Raas kort daarna zijn loopbaan beëindigde en op verzoek van de sponsor ploegleider werd, betekende dat tevens het einde van Lomme Driessens als sportdirecteur.
Hij was toen 72 en het werd tijd hoewel hij het qua vitaliteit nog best had gekund. Hoe vitaal de man was blijkt uit het feit dat hij in 2000 een zwaar verkeersongeval overleefde. De ouwe taainagel leefde nog vijf jaar toen hij geklopt werd door de ouderdom.
Bijna alle nog levende cracks die onder hem hun successen hebben behaald waren bij de uitvaartplechtigheid aanwezig. Een der allergrootsten uit de Belgische wielergeschiedenis was heengegaan.
Guillaume – Lomme – Driessens overleed op 15 juni 2006 op 94-jarige leeftijd.

04-05-2017