Guido VAN CALSTER

Geboortedatum: 6 februari 1956
Geboorteland: België

Guido Van Calster is een vertegenwoordiger van het post-Merckx tijdperk. Toen de Kannibaal in 1978 toch nog onverwacht afscheid nam, liet hij de Belgische wielerpers in vertwijfeling achter.
Jarenlang hadden zij van hun redacties carte blanche gekregen om d’n Eddy te verslaan, waar ter wereld hij ook zijn duvels ontbond. Zonder een opvolger voor de geweldenaar uit Brussel moesten ze weer terug naar af.
Miezerige bonnetjes laten aftekenen door een kritische chef en ieder frankske verantwoorden. Zoals vóór het tijdperk Merckx. Ieder talentje werd besnuffeld en op Merckxiaanse eigenschappen beoordeeld.
Daniel Willems, Fons De Wolf, Eddy Schepers en ook Guido Van Calster werden groot geschreven in de hoop dat de wens niet alleen de vader van de gedachte zou zijn, maar ook nog eens zou uitkomen.
De wonderen waren de wereld toch niet uit? Had God zelf het nietige België al niet eens een superkampioen geschonken? Maar in plaats van een tweede wonder zakten de pseudo uitverkorenen voor de ogen van de natie door de hoeven.
Ze waren niet slecht, maar ze kwamen slechts op lichtjaren in de buurt van het grote idool uit Tervuren. Willems en De Wolf konden de druk niet aan en Schepers en Van Calster werden meesterknechten van respectievelijk Stephen Roche en Giuseppe Saronni.
In Italië, waar de Belgische persmuskieten vanwege die bonnetjes nog maar zelden kwamen. Na zijn carrière werd Guido Van Calster perschef en assistent-ploegleider van de Nederlandse TVM-ploeg.
Ik zie hem in 1998 nog staan toen de Franse politie een inval deed in Hotel Million in Albertville, waar tijdens de Tour de dôpage de ploeg van Cees Priem verbleef.
Als een geslagen hond stond Van Calster erbij toen twintig politiefunctionarissen het hotel binnenvielen en alle TVM-renners meenamen, nadat Van Calster onderdanig de nummers van de kamers had opgegeven.
Als een verrader uit de Tweede Wereldoorlog stond hij daar met afgezakte schouders tot ook hij mee moest. Een droevige dag voor de Brabander. Ik hoop dat hij vandaag wat gelukkiger is, want hij viert heden zijn 61ste verjaardag.

06-02-2017