Guido REYBROUCK

Geboortedatum: 25 december 1941
Geboorteland: België

Guido Reybrouck was een rappe coureur, die heel veel heeft gewonnen dankzij dat scherpe eindschot. Maar het is te makkelijk om hem daarvoor in het hokje van de sprinters te stoppen.De man heeft drie keer Parijs-Tours gewonnen, maar ook de Amstel Gold Race. Hij won ook nog het Kampioenschap van Zürich en dat zijn vijf onvervalste klassiekers. Dan kun je een stukje koersen. Hij won daarnaast dertien etappes in de drie grote ronden en in de Vuelta won hij een keer het puntenklassement.
Opmerkelijk was zijn zege in de tiende etappe van de Tour van 1965. Rik Van Looy, de lieveling van alle Belgen en kopman van de Solo-Superia ploeg had in de eerste week behoorlijk wat tijdverlies opgelopen en had de etappe van Bagnères-de-Bigorre naar Ax-les-Thermes uitgekozen om een en ander recht te zetten.
Hij ging in de aanval en voelde macht en kracht in zijn indrukwekkende poten. Met een achterstand van meer dan vijf minuten in het klassement hoopte hij op enige clementie van de favorieten om wat tijd terug te pakken. Hij beoogde een solo, maar kreeg Guido Reybrouck mee van de concurrerende Flandria-Romeo ploeg.
Van Looy en Reybrouck werkten uitstekend samen en ze bouwden eendrachtig samenwerkend een voorsprong op, mede omdat er vanuit het peloton niet met gelijke munt werd gereageerd. Normaal gesproken had Van Looy gewonnen, als niet Lomme Driessens had ingegrepen.
Dat was de ploegleider van Reybrouck en die dook op een gegeven moment naast het tweetal op om zijn pupil te bevelen niet meer op kop te komen. Dat hij zich daarmee de woede op de hals zou halen van gans het Vlaamse wielervolk dat interesseerde de slimme Lomme helemaal niets.
Van Looy reed zich leeg en was in de eindsprint nt niet opgwassen tegen Reybrouck, zoals de foto laat zien. Toch was de Keizer van Herentals tevreden, want hij meer dan de helft van zijn achterstand goedgemaakt.
Het gebeuren had nog wel een staartje. Driessens werd in de gazetten hard aangepakt en Reybrouck kon zijn selectie voor het WK vergeten. Zo ging dat toen, kom niet aan d’n Rik, want dan komt ge aan de kinderen van Kaorle en Stijn Streuvels.
Van Looy heeft vaker op het pad van Reybrouck gekruist, want bij twee van zijn drie zeges in Parijs-Tours verwees de renner uit Maldegem zijn beroemde landgenoot naar de tweede plaats. Overigens is Reybrouck niet de enige recordhouder, want hij deelt het record met Gust Danneels, Paul Maye en Erik Zabel.
Na zijn wielercarrière begon Reybrouck in zijn woonplaats Maldegem een rijwielzaak, waar hij ook racefietsen verkocht. Hij liet zich niet vaak meer bij de koers zien, maar bij een koers in zijn woonplaats stond hij vooraan.
Niet om met de winnaar op de foto te gaan, zoals vaak gebeurt, maar om er na de finish met diens fiets vandoor te gaan. Die interpreteerde het als pure diefstal en deed aangifte bij de politie.
Toen die de dag erna de winkel van Reybrouck binnenstapte om de gestolen waar te confisqueren, moesten ze na d uitleg van Reybrouck zonder fiets vertrekken. Diefstal? Het was eerder andersom.
Hij had die fiets maanden daarvoor aan de coureur verkocht met een contract voor afbetaling. De renner had echter nog geen frankske afgedragen en daarom voelde Reybrouck zich na zoveel tijd gerechtigd zijn eigendom in beslag te nemen.
Hij zal de winkel wel niet meer uitbaten, want Guido Reybrouck viert vandaag zijn 76ste verjaardag. Ik hoop in goede gezondheid.

25-12-2017