Guido DE SANTI

Geboortedatum: 16 mei 1923
Geboorteland: Italië
Overleden op: † 30.10.1998

Zijn naam van viel gisteren in de bijdrage van Jan Houterman over Wim van Est, die in 1953 de eerste etappe van de Ronde van Italië won. De eerste keer dat de Nederlandse nationale ploeg onder leiding van Kees Pellenaars aan de Giro deelnam.
Van Est was daarmee niet alleen de eerste Nederlander die een rit in de Giro op zijn naam schreef, maar ook de eerste landgenoot die Il Maglia Rosa mocht aantrekken.
Het is vandaag de geboortedag van Guido De Santi die in die eerste etappe van 1953 tweede werd. Het is vandaag zijn geboortedag en de link met de roze trui is dat die vandaag wel eens om de schouders van Tom Dumoulin kan komen te zitten.
Tom staat maar dertig seconden achter op Quintana en als een van de sterkste tijdrijders in koers zou het onze man uit Maastricht wel eens kunnen gaan lukken. Net als vorig jaar.
Guido De Santi werd in die rit tweede met een achterstand, zoals Jan dat netjes voor ons heeft uitgezocht, van ruim anderhalve minuut. Ik was hem eigenlijk gezegd vergeten, deze Italiaan uit Trieste.
Een knappe renner, die in die tijd tegen de top aan zat en die bestond, zoals jullie wel weten, uit Fausto Coppi, Gino Bartali en Fiorenzo Magni. Zo’n beetje het supertrio in een tijd toen het Italiaanse wielrennen toonaangevend was.
De verslagen uit die tijd vermelden dat Van Est op 35 kilometer voor de finish het moment gekomen achtte om te demarreren. 'Plots greep hij het stuur alsof hij het verbuigen wilde, de rug gekromd en elke spier van zijn krachtig lichaam gespannen’.
IJzeren Willem had gauw honderd meter voorsprong te pakken. Alleen, want De Santi die na hem uit het peloton was ontsnapt, slaagde er niet in dichterbij te komen.
Die ‘ruim anderhalve minuut’ van Jan was om precies te zijn één minuut en 37 seconden en daarmee bleef de Italiaan het peloton op zijn beurt één minuut en vijftien seconden voor.
De erelijst van De Santi mag gezien worden, want hij won twee keer een etappe en werd een keer achtste in de eindstand van de Ronde van Italië, won koersen als Milaan-Modena, de Trevalli Varesino en Rome-Napels-Rome en misschien wel zijn mooiste zege, de Ronde van Duitsland.
Verder was hij eens tweede in de koppeltijdrit de Trofeo Baracchi met Antonio Bevilacqua als koppelgenoot en derde in Bordeaux-Parijs en daar stond hij op het podium met winnaar Ferdi Kübler en de nummer twee Wim van Est.
Zo is het verhaaltje weer rond. Rest me nog te vermelden dat Guido De Santi op 30 oktober 1998 overleed. Hij werd 75 jaar.

16-05-2016