Guido DE ROSSO

Geboortedatum: 28 september 1940
Geboorteland: Italië

In de periode dat Guido De Rosso als wielrenner actief was, kwamen Italiaanse renners nauwelijks hun land uit. Er was in Italië zelf genoeg te verdienen, dus waarom al die moeite doen om in een koud land over kasseien te dokkeren.
Pas door het instellen van allerlei internationale klassementen – zoals de wereldbeker – werden de Italianen, en ook de Spanjaarden, gedwongen over de grens te gaan.
Guido De Rosso – het betekent gewoon De Rooij - was geen uitzondering. Zijn palmares vermeldt een hele waslijst met overwinningen en ereplaatsen in Italiaanse koersen, waarvan de meeste namen ons weinig zeggen omdat er alleen Italianen aan meedoen.
Toch werd Guido een internationaal bekende renner en de eerste winnaar van de Tour de l’Avenir, een wedstrijd die in 1961, mogelijk gemaakt door de organisatie van de Tour de France, voor het eerst werd verreden.
Jonge amateurs en onafhankelijken kregen de kans om in een soort verkorte Tour ervaring op te doen in het grote werk. Beide rondes werden parallel verreden, maar de toekomstronde begon altijd een week later dan de echte Tour.
De resterende etappes werden op dezelfde dag verreden als die van de grote Tour, maar waren meestal korter. Het publiek in de finishplaatsen zag dan twee aankomsten.
Toen daar later ook nog de Tour Féminin aan werd toegevoegd werd het een beetje teveel van het goede en kregen de drie evenementen een eigen plaats op de wielerkalender.
De Rosso was dus lang geleden de eerste winnaar van de Ronde van de Toekomst voor de Spanjaard Gabica en de Belg Van D’Huynslager. Jan Janssen werd als eerste Nederlander negende. Guido De Rosso was vooral een sterke klimmer die zijn successen dan ook voornamelijk bergop heeft behaald.
Hij won ook de Ronde van Romandië en hij was een keer derde en een keer vierde in de Giro d’Italia. In de Tour van 1965 werd hij zevende. Meer zat er niet in, want hij was van start gegaan als helper van Gianni Motta en die werd derde.
Guido De Rosso bleef tot 1969 fietsen maar de laatste jaren zaten er geen successen meer in. Bij leven en welzijn viert hij vandaag zijn 77ste verjaardag.

28-09-2017