Guido CARLESI

Geboortedatum: 7 november 1936
Geboorteland: Italië

Ik zie de gelijkenis niet zo, maar deze Italiaan werd tussen 1956 en 1966 de kleine Coppi genoemd. “Coppino”, zeiden de tifosi vertederd met het beeld van de beroemdste aller Italiaanse wielrenners op hun netvlies.
De gelijkenis was verbluffend, zeiden ze, maar daar hield de vergelijking dan ook mee op. Carlesi, geboren in de omgeving van Pisa, was een goede renner, maar meer ook niet.
Zijn grootste overwinningen boekte hij in de Tour en de Giro, waarin hij respectievelijk twee en zeven etappes won. Verder won hij vijf van die Italiaanse semi-klassiekers en met zijn toenmalige ploeg Philco de Grand Prix Longines, een ploegentijdrit.
In zijn debuutjaar was hij aanwezig in de Ronde van Nederland, waarin hij tweede werd achter Rik Van Looy. Nogmaals een goede renner, maar in de verste verte geen Fausto Coppi, zelfs niet de Coppi uit zijn laatste jaren.
Die bleef vanwege het geld, nodig voor zijn echtscheidingsperikelen, maar doorfietsen hoewel hij tussen 1956 en 1960, het jaar waarin hij stierf, aan een peilloze neergang bezig was.
In die jaren zal Coppino Coppi wel eens uit het wiel hebben gereden, maar daar zal hij geen triomfgevoel van rechtvaardiging bij hebben gevoeld. Een genie in een terminale fase, blijft een genie ook al wordt hij gelost uit een groep die dertig in het uur rijdt.
Carlesi zal de vergelijking niet leuk hebben gevonden, maar hij heeft bij mijn weten nooit iets gedaan om de herinnering aan Coppi uit te bannen. Plastische chirurgie, een snor een baard, desnoods een mombakkes, het had gekund.
Maar Coppino berustte in zijn lot en viert vandaag zijn 81ste verjaardag. Zijn Molteni-shirt heeft hij waarschijnlijk al lang geleden geschonken aan de Italiaanse Henk Theuns, om niet ook nog eens met Eddy Merckx te worden vereenzelvigd.

07-11-2017