Guido BONTEMPI

Geboortedatum: 12 januari 1960
Geboorteland: Italië

Italiaanse toprenners zijn doorgaans kleine lichte mannetjes van het type Bettini. Uitzonderingen zijn Mario Cipollini en Franco Ballerini, grote kerels naar Italiaanse maatstaven.
Een uitzondering van iets langer geleden is De Buffel, de bijnaam van Guido Bontempi. Een man aan wiens wiel het goed toeven was, want hij was groot en sterk en buffelde dat het een aard had als hij namens de ploeg tempo moest maken.
Doorgaans zie je dat soort types dan niet meer in de finale, maar Bontempi zat er meestal nog wel bij. Hij was een gevreesd sprinter die heel wat heeft gewonnen als de koers zwaar was geweest.
Op die manier heeft hij drie klassiekers op zijn naam staan. Parijs-Brussel en twee maal Gent-Wevelgem. Verder triomfeerde hij in zes Touretappes, zestien ritten in de Ronde van Italië en twee in de Ronde van Spanje.
Hij kreeg er min of meer genoeg van toen de bandieten in het peloton verschenen. Dat was zij benaming voor types als Abdushaparov. Die kwakte in de laatste meters zodanig dat het sprinten een vorm van Russische roulette werd.
Toen ook andere sprinters de strijdwijze van de Oezbeek begonnen na te volgen, mengde De Buffel zich alleen nog in een massasprint als het naar zijn oordeel veilig was.
De Italiaan uit Gussego, een dorp nabij Brescia heeft ook een kruisje achter zijn naam. Sinds hij in 1987 in de Tour de France betrapt werd op een verstoorde testoteronspiegel behoort hij het grote gilde van valsspelers.
Bontempi was ook een sterk baanrenner voordat zich op het wegwerk concentreerde. Hij was nationaal kampioen in de sprint, de achtervolging en dat wonderlijke nummer Keirin. Ook reed hij enkele zesdaagsen met onder meer Gianni Bugno als maat.
Als goede achtervolger op de baan was hij natuurlijk ook een sterke tijdrijder op de weg, want hij won in 1984 de proloog van de Tirreno Adriatico en vier jaar later het openingsritje in de Tour de France.
Na zijn profcarrière, die vijftien jaar duurde, ging Bontempi de begeleiding in en was als ploegleider jarenlang een vaste waarde in eerst de Lampre-ploeg en daarna tot en met 2012 bij Astana.
Guido Bontempi wordt vandaag 57 jaar.

12-01-2017