Gregor BRAUN

Geboortedatum: 31 december 1955
Geboorteland: Duitsland

Gregor Braun staat in zijn vaderland Duitsland bekend als ‘der Bär von der Weinstrasse’ en dat slaat op zijn geboorteplaats Stadt Neustadt an der Weinstrasse. Dat is een stad in de deelstaat Rheinland Pfaltz, het centrum van de Duitse wijnindustrie.
Braun is natuurlijk ook een beer van een vent en zijn ster als wielrenner verscheen midden jaren zeventig aan het wielerfirmament als een van de meest talentrijke pupillen van de befaamde Duitse baancoach Gustav Kilian.
Braun was een geweldige achtervolger die op dat nummer in 1976 in Montreal goud behaalde. Een van zijn twee gouden plakken, want hij maakte ook deel uit van het winnende kwartet dat de ploegachtervolging op de baan won.
Lichamelijk een zwaargewicht met de souplesse en behendigheid van een lichtgewicht. Hij werd in 1977 prof en hij werd in die categorie twee maal wereldkampioen achtervolging.
Hij ging zich ook toeleggen op de weg en hij werd drie keer kampioen van zijn land en hij won de Henninger Turm en Kuurne-Brussel-Kuurne. Verder won hij nog de Ronde van Duitsland en de Ronde van Sardinië.
Braun heeft zijn mogelijkheden als wegrenner dus redelijk uitgebuit, maar is toch vooral de geschiedenis ingegaan als een eminent zesdaagsenrenner. Daar had hij als onvermoeibaar locomotief in de jachten alles voor in huis. Hij won in zijn carrière elf zesdaagsen en allemaal in Duitsland.
Hij was als koppelgenoot zeer geliefd bij de grote sterren en Patrick Sercu, René Pijnen, Didi Thurau en Gert Frank reden graag met hem, mede omdat hij in eigen land enorm populair was.
Met Sercu werd hij ook nog Europees kampioen ploegkoers en met zijn landgenoot Henry Rinklin Duits kampioen in deze discipline. Hij was een echte prof die in zijn beste jaren een grootverdiener was.
Na zijn carrière is de beer nog steeds los, want Braun is in meerdere opzichten dicht bij de wielersport gebleven. Zo is hij onder meer docent aan de Duitse Wieler Academie. Als alles goed met hem is blijven gaan dan viert hij vandaag op Silvester met heel de wereld zijn 62ste verjaardag.
Mit Sekt, Ölkrapfen und Feuerwerk, vielleicht.

31-12-2017