Grega BOLE

Geboortedatum: 13 augustus 1985
Geboorteland: Slovenië

Slovenië is een wielerland in opkomst. Na de val van het IJzeren Gordijn in 1989 maakte het kleine land zich snel los van het voormalige Joegoslavië om vervolgens een eigen koers te varen naar economische onafhankelijkheid.
Een van de belangrijkste Sloveense industrieën is Adria Caravans. Dat bedrijf had in de communistische tijd al kans gezien in het vrije westen een groot merk te worden en in veel landen zelfs marktleider.
Nadat het land zich als een zelfstandige republiek had losgemaakt van Joegoslavië, ging Adria pas goed aan de weg timmeren onder andere door het sponsoren van een wielerploeg.
Bijna alle bekende Sloveense renners als Spilak, Valjavec, Stangelj, Brajkovic, Bosic en Grega Bole, de jarige van vandaag, maakten in het shirt van Adria kennis met het internationale wielrennen.
Ook een van de revelaties van de laatste Tour de France, oud schansspringer Primož Roglič begon zijn wielercarrière in 2009 bij Adria Mobil. Veelal via buurland Italië vonden de beste Sloveense renners vervolgens hun weg in het internationale profpeloton.
Grega Bole werd in Italië opgemerkt door de scouts van Lampre en ontwikkelde zich daar tot een van de betere coureurs. Hij tekende in 2013 voor de Nederlandse ploeg Vacansoleil-DCM en rijdt nu voor Bahrain-Merida, de ploeg van Vincenzo Nibali.
Hij is een degelijke beroepsrenner geworden die voor elke ploeg waarde kan hebben. Een sterke en betrouwbare helper, zoals de toenmalige kopman van Lampre Damiano Cunego zal kunnen beamen.
Het hoogtepunt van Bole's carrière was het in 2011 winnen van de Franse klassieker GP Ouest France-Plouay, een koers waarin hij vier jaar later nog eens vierde werd. Verder is ook een ritzege in de Dauphiné de moeite van het vermelden waard. Het had meer moeten zijn, maar een helper krijgt niet veel kansen.
Grega Bole viert vandaag zijn 32ste verjaardag en als hij niet ergens koerst dan doet hij dat wellicht thuis in Slovenië, samen met zijn tweelingbroer Dejan. Die fietst ook, maar op een veel lager niveau. Waarbij weer eens bewezen is dat tweelingen niet in alle opzichten gelijk zijn.

13-08-2017