Greg VAN AVERMAET

Geboortedatum: 17 mei 1985
Geboorteland: België

Hij is een renner die altijd in de picture rijdt, maar bij wie je ook steeds het gevoel hebt wanneer het er nu eens uitkomt. Hij is een typische renner voor het voorjaar en je ziet hem altijd in de frontlinie van de klassiekers en semi-klassiekers.
Hij staat regelmatig op het erepodium maar bijna nooit als winnaar. In de Ronde van Vlaanderen was hij al eens tweede, derde, vierde, zevende achtste, maar eerste worden lukt hem maar niet.
Ook in Parijs-Roubaix en Gent-Wevelgem stond Greg Van Avermaet op het podium. Met een beteuterd gezicht omdat het weer niet was gelukt.
Alleen in Parijs-Tours in 2011 en in De Omloop Het Nieuwsblad van dit jaar waren de bloemen, de kussen en de champagne voor hem, de nu 32-jarige renner uit Lokeren.
Waar ligt dat aan? Volgens mij is hij een heel goede renner, maar verstaat hij de kunst niet van andermans bordje leegeten om het zijne pas aan te spreken als er bij anderen niets meer te halen is.
Zijn grootste verdienste is zijn regelmaat. Hij lijkt altijd in vorm te zijn, in welk stadium van het seizoen hij zich ook bevindt.
Hij heeft een mooie erelijst, is een sympathiek persoon, maar heeft ook de nodige pech in zijn loopbaan te verwerken gekregen. Ook dit seizoen zat het hem niet mee.
Na een daverende seizoenstart met winst in de Omloop Het Nieuwsblad en de eindzege in de Tirreno Adriatico ging hij in de Ronde van Vlaanderen hard onderuit en bleef met een gebroken sleutelbeen op de macadam liggen.
Sindsdien is er niet veel van hem vernomen en verwacht mag worden dat hij zijn pijlen richt op de Tour de France. Hij is een vaste waarde in de BMC-ploeg, waar zijn landgenoot Philippe Gilbert ook al geruime tijd op de sukkel is.
Als hij in de Tour start dan zal het waarschijnlijk net als vorig jaar gaan, waar we hem in de finale van vlakke etappes regelmatig in de voorste linies zien.
Toen had hij succes in de dertiende etappe (video), toen hij in een hele lange sprint Peter Sagan het nakijken gaf.
Of dat dit jaar ook weer lukt, hangt af van het ongeduld dat hem steeds weer voortijdig doet besluiten zijn eigen bordje leeg te eten uit angst dat een ander het zal doen.

17-05-2016