Giuseppe OLMO

Geboortedatum: 22 november 1911
Geboorteland: Italië
Overleden op: † 05.03.1992

Giuseppe Olmo kan op de slogblog in drie verschillende rubrieken voorkomen. In de eerste plaats bij de Burgerlijke Stand, want daar komt iedere bekende renner en oud-renner vroeg of laat aan de beurt.
Zoals vandaag deze beroemde Transalpijn uit Celle Ligure. Je kunt hem echter ook tegenkomen in de stalling van Peter of in het winkeltje van Otto, vol met inheemse en uitheemse balhoofdplaatjes.
Na zijn imposante carrière op de fiets, leefde Giuseppe nog tot zijn dood in 1992 van de fiets. Of beter gezegd van zijn fietsen, want als constructeur specialiseerde hij zich in het bouwen van hoogwaardige racefietsen.
Daar zijn heel wat kampioenschappen op behaald. Als renner was Olmo in de jaren dertig regelmatig de evenknie van de grote Gino Bartali, maar daar was in die vooroorlogse jaren bijna niemand tegen opgewassen.
Meestal moest Olmo het onderspit tegen Gino de Vrome delven zoals later Zoetemelk, tegen eerst Merckx en daarna Hinault, moest doen. Een enkele keer was hij echter in staat De Ongenaakbare te kloppen.
Zoals in 1936 in de Giro d’Italia toen hij het idool aller Italianen in een klimtijdrit achter zich liet. Het was in hetzelfde jaar dat Giuseppe ook het Italiaans wegkampioenschap won.
Zijn grootste overwinningen behaalde hij echter in Milaan-San Remo, de klassieker die hij zowel in 1935 als in 1938 op zijn naam schreef.
Olmo was van vele markten thuis, want hij was een goed tijdrijder, die ook als ronderenner hoog scoorde. In de Giro won hij in vijf starts maar liefst twintig etappes en werd hij in het eindklassement een keer tweede, derde en vierde.
Als tijdrijder verbeterde hij in 1937 het werelduurrecord en passeerde als eerste de magische grens van 45 kilometer. Hij reed in één uur 313 meter meer dan de Fransman Maurice Richard twee jaar eerder.
Richard – toen nog steeds actief – ging onmiddellijk in training en pakte een half jaar later het record terug door op zijn beurt nog eens 308 meter meer te trappen.
Olmo was eveneens de eerste renner die het record brak op de snelle Vigorellibaan in Milaan, een piste die tot en met 1967 dé plaats was om het record aan te vallen.
Giuseppe Olmo overleed op 5 maart 1992. Hij was toen tachtig jaar.

22-11-2016