Giovanni BATTAGLIN

Geboortedatum: 22 juli 1951
Geboorteland: Italië

Giovanni Battaglin was tussen 1973 en 1984 een van de sterkste Italiaanse coureurs. Zijn topjaar was 1981 toen hij in één seizoen zowel de Ronde van Italië als die van Spanje wist te winnen. Een prestatie van formaat.
Hij startte negen keer in de Giro en eindigde vier keer bij de eerste tien. In de Tour de France kwam hij minder tot zijn recht, hoewel hij in 1979 wel het bergklassement won. In dat jaar werd hij zesde in het eindklassement.
De overige keren dat hij in La Grande Boucle van de partij was, haalde hij Parijs niet. Ik herinner me Battaglin natuurlijk ook als de Italiaan die viel in de laatste honderden meters van het WK van 1979 in Valkenburg.
Een finale als een thriller. André Chalmel was in de laatste kilometers uit de kopgroep ontsnapt en de vrij onbekende Fransman leek wereldkampioen te gaan worden. Achter zijn rug speelde zich intussen een spel blufpoker af tussen Jan Raas en Didi Thurau, want wie de Fransman ging halen was geklopt.
Raas had de sterkste zenuwen en Thurau ging aan met Raas in zijn wiel en Chalmel was zo gepakt. In het wiel van de Zeeuw zat op dat momen Giovanni Battaglin, de jarige van vandaag. Toen Thurau onverhoeds van links naar rechts stuurde moest Raas mee om niet te vallen.
Battaglin raakte door die manoeuvre het achterwiel van Raas en viel. De hevig teleurgestelde Italiaan kwam als zesde over de finish en diende prompt een protest in tegen de nieuwe wereldkampioen Jan Raas.
Die beleefde nog een spannend uurtje omdat de jury niet eensgezind was. Uiteindelijk werd het protest met twee stemmen tegen één afgewezen en de Zeeuw kon gehuldigd worden. In eigen land was de nieuwe wereldkampioen een held, maar in het buitenland waren in de weken erna striemende fluitconcerten zijn deel.
Eerder dat jaar werd Battaglin in de Tour de France betrapt op doping. Hij stond hoog in het klassement en was leider in het bergklassement. In die tijd stonden er nog geen hoge sancties op dopinggebruik. Net als Joop Zoetemelk, die in die Tour ook werd betrapt, kreeg hij tien minuten tijdstraf.
Ook werden bij hem een aantal punten in het bergklassement in mindering gebracht. Hij moest de bollentrui inleveren, maar veroverde die weer en bracht het kleinood tot in Parijs.
In 1985 nam Giovanni Battaglin afscheid van de wielersport om fabrikant te worden van fietsen. Zijn bedrijf bestaat nog steeds (www.battaglin.it) en levert ook een assortiment racefietsen en mountainbikes.
Bij LottoNL-Jumbo rijdt een Italiaan Enrico Battaglin. Hoewel ze uit hetzelfde dorp in de provincie Veneto komen, zijn Giovanni en Enrico geen vader en zoon. Zelfs helemaal geen familie. Dat zal wel net zoiets zijn als in de vlak bij elkaar gelegen dorpen Wierden en Enter in Twente, waar Jos Lammertink en Maurits Lammertink vandaan komen en geen familie van elkaar zijn.
Zeggen ze, maar ze zijn het waarschijnlijk wel. In de kinderrijke gezinnen in het katholieke Twente van voor de Tweede Wereldoorlog raak je je neven en nichten met het vorderen van de jaren wel eens uit het oog.
Giovanni Battaglin viert vandaag zijn 67ste verjaardag. Ik hoop dat hij niet meer boos is op Jan Raas. Raas wel op hem, want de Zeeuw is boos op de hele wereld.

22-07-2018