Giordano TURRINI

Geboortedatum: 28 maart 1942
Geboorteland: Italië

Hij was een van de laatste Italiaanse sprinters in de traditie van Antonio Maspes, de grootste snelheidsvirtuoos van de jaren vijftig. Er was er toen maar één sneller en dat was de Brit Reginald Harris. Na Maspes kwamen er nog een reeks van die snelle Italianen en Giordano Turrini was een van de laatsten.
Daarna raakte deze discipline wat uit beeld, reden waarom er nog maar weinig renners waren om er zich in te specialiseren.
Pas jaren later werd onder aanvoering van Chris Hoy, Theo Bos en anderen het sprinten nieuw leven ingeblazen en bij WK’s en Olympische toernooien is nog te zien hoe mooi en spectaculair het sprinten op de baan is.
In de lichting van Turrini zaten mannen als de Belg Robert Van Lancker, de Deen Peder Pedersen, de Australiërs Gordon Johnson en John Nicholson en onze landgenoot Leijn Loevesijn.
In 1977 kwam daar de Japanner Koichi Nakano bij en deze in de keirin geschoolde snelheidsduivel werd maar liefst tien jaar aaneen met twee vingers in de neus wereldkampioen, met steeds zwakkere tegenstanders in de finale.
Toen was Giordano al lang met pensioen en in zijn huis in Bologna hangen ongetwijfeld de versierselen van zijn vele kampioenschappen en ereplaatsen op grote toernooien.
Zo was hij acht keer Italiaans kampioen sprint en vijf keer de beste van Europa in die discipline. Bij het WK was hij drie maal tweede en twee maal derde.
De regenboogtrui heeft hij als sprinter nooit weten te behalen. Wel op de tandem en dat was in 1968 samen met zijn landgenoot Walter Gorini.
Van Leijn Loevesijn heb ik eens vernomen dat Turrini een slim en geraffineerd sprintertje was en bepaald niet zijn vriend.
De Amsterdammer blokkeerde hem in 1971 voor een plaats in de finale om vervolgens zelf wereldkampioen te worden door Van Lancker te verslaan.
De jarige van vandaag kreeg daarna nog een handvol kansen op de hoogste eer, maar hij moest die telkens aan een ander laten. Giordano Turrini wordt vandaag 74 jaar.

28-03-2016