Gilles DELION

Geboortedatum: 5 augustus 1966
Geboorteland: Frankrijk

Wat heeft de Franse oud-renner Gilles Delion gemeen met collega’s als Fabian Cancellara, Rohan Dennis, André Greipel, Mathias Kessler, Frédéric Moncassin, Jan Raas, Willy Teirlinck, Joop Zoetemelk en Alex Zülle?
Antwoord: Delion won net als deze negen renners een Touretappe op Nederlandse bodem. De zege van Delion vond plaats op zaterdag 11 juli 1992 in Valkenburg aan den Geul. De in Saint Étienne geboren renner was de snelste van een kopgroep van vier.
Het was de zevende etappe van Brussel naar Valkenburg over 196 kilometer en Delion klopte de Ier Stephen Roche, de Zwitser Rolf Jaermann en de Italiaan Valerio Tebaldi. Het peloton arriveerde een minuut later.
Gilles Delion was een groot talent, maar dat is er niet helemaal uitgekomen. Die Touretappe in 1992 was een van de hoogtepunten, net als zijn zege in de Classique des Alpes in hetzelfde jaar.
Maar zijn absolute hoogtepunt was in 1990 het winnen van de najaarsklassieker de Ronde van Lombardije. Hij reed dat jaar voor de Zwitserse formatie Helvetia van de geslepen ploegleider Paul Köchli.
Die had een strijdplannetje bedacht om de sterke Italianen in eigen huis te verrassen. Het werd perfect uitgevoerd en vijf renners mochten het in Monza gaan uitmaken. Daarbij twee van Köchli’s mannen, te weten Pascal Richard en Gilles Delion.
Ze lieten zich niet verrassen door Echave, Mottet en Millar en zo werd Delion één en Richard twee. Nadat hij in 1996 zijn loopbaan had beëindigd begon Delion een strijd tegen de (medische) zeden en gewoonten in het profpeloton.
Dat werd hem niet in dank afgenomen, want je moet niet spugen in de beker waaruit je ooit gedronken hebt. Erg succesvol is zijn missie niet geweest, want de wielerwereld was nog niet rijp voor het doorbreken van de omerta.
Geen idee hoe het verder met Gilles Delion is gegaan, maar bij leven en welzijn viert hij vandaag zijn 51ste verjaardag.

05-08-2017