Gilberto SIMONI

Geboortedatum: 25 augustus 1971
Geboorteland: Italië

Toen ik de jarige van vandaag koos, realiseerde ik me dat ik al jaren niet meer aan deze vedette van pakweg zo'n toen tot vijftie jaar geleden heb gedacht. Noch op enigerlei wijze aan hem herinnerd werd. Dat komt wellicht dat de periode waarin hij zijn successen behaalde, een beetje wordt doodgezwegen.
De periode waarin epo de wielersport beheerste. Hoewel Giberto Simoni nooit ergens op is betrapt is iedere renner die in die jaren grote prestaties leverde, min of meer automatisch verdacht en is het moeilijk geen bijgedachten te hebben als je zijn naam - zoals vandaag - bijvoorbeeld bij de jarigen ziet staan.
Laten we echter proberen deze drievoudige Girowinnaar objectief te benaderen. Als familielid en plaatsgenoot van Francesco Moser raakte Gilberto Simoni al heel jong besmet met de wielerbacil en daarom wilde hij wielrenner worden en niets anders.
Hij bleek al gauw talent te hebben, veel talent zelfs. Vooral als het omhoog ging en het liefst zo steil mogelijk. Dan was hij in zijn element. Zo werd hij een van de beste klimmers van zijn generatie en won hij twee keer de Ronde van Italië.
In 2003 was hij zo sterk dat Stefano Garzelli en Sergei Honchar veel meer aandacht kregen bij hun strijd om de tweede plaats dan hij.
In de drie jaar die volgden ging het in de Giro minder met de man uit Trentino, maar hij bereikte wel steeds het erepodium. In 2004 derde achter Damiano Cunego, in 2005 tweede achter Paolo Savoldelli en een jaar later derde achter Ivan Basso.
Simoni heeft in Italië een grote schare supporters, maar onder zijn collega's is hij niet zo geliefd. In de Lampre-ploeg kreeg hij het in 2005 aan de stok met Cunego en de ploegleiding liet hem vallen als een baksteen.
Daarna had de gearriveerde vedette de grootste moeite om een nieuwe werkgever te vinden en dat heeft ongetwijfeld te maken met zijn reputatie.
In 2006 haalde hij in de Giro alle media met zijn bewering dat Ivan Basso hem tegen betaling de overwinning in de twintigste etappe had aangeboden, toen ze samen aan de leiding reden.
Simoni wees het aanbod van de hand, waarna Basso hem droogweg losreed en met een foto van zijn pasgeboren kind dolgelukkig over de finish kwam. Een merkwaardige actie als je net hebt geprobeerd de overwinning te verkopen.
Simoni werd dan ook niet geloofd en hij kreeg drieduizend euro boete.Ik heb de stem van Simoni nooit gehoord, maar daar is iets bijzonders mee. Het vierjarige dochtertje van een echtpaar, dat tot de fanatieke supporters van Simoni behoort, werd door een auto aangereden en ze werd in coma in het ziekenhuis opgenomen.
Vier maanden later ontwaakte het meisje, omdat haar ouders aan haar bed een bandje afdraaiden met de stem van het familieidool.
Het kind sloeg de ogen op en het eerste woord dat ze sprak was ‘Bebo’, het koosnaampje waarmee Gilberto in het gezin werd aangeduid. Zijn beeltenis staat sindsdien ongetwijfeld in menig kapelletje.

25-08-2016