Gilbert GLAUS

Geboortedatum: 3 december 1955
Geboorteland: Zwitserland

De Zwitser Gilbert Glaus was in 1978 wereldkampioen op de weg bij de amateurs. Dat WK bestaat niet meer, omdat de amateurcategorie in 1995 is afgeschaft en er sinds 1996 een WK bestaat voor espoirs naast dat voor eliterenners.
Toch had die vroegere wereldtitel best impact, zeker als je weet dat Eddy Merckx, de grootste renner aller tijden, in 1964 wereldkampioen bij de amateurs was. Vreemd genoeg is hij met Jan Ullrich de enige die als beroepsrenner een topper werd.
Want zeggen de namen Aubry, Ferrari, Snell, Hoobin, Ghidini, Ciancola, Filippi, Van Cauter, Ranucci, Proost, Jourden, Bongioni, en Vicentini nog iets? Dat waren de wereldkampioenen tussen 1946 en 1963 en ik heb de Nederlanders bewust overgeslagen.
Net als de renners uit het toenamlige Oostblok door mij zijn overgeslagen. Ook Botherel, Webb, Marcelli, Mortensen, Schmidt, Ovion, Corti en Giacomini, die tussen 1965 en 1980 wereldkampioen waren, hebben hun wereldtitel niet bij de profs kunnen verzilveren.
Hoe kan dat toch? Eén dag de beste van allemaal en daarna nooit meer. Sommige van hen, zoals Jourden, Mortensen, Ovion en Corti werden redelijke profs, maar meer ook niet. Ook de zes Nederlanders die wereldkampioen in die categorie waren zijn geen echte toppers geworden.
Sommige werden wel beroemd maar door iets anders. Kees Pellenaars werd ba zijn carrière een beroemde ploegleider, Henk Faanhof won een Touretappe en ging daarna in zaken en reedt als zanger nog steeds op de voorgrond en Frans Mahn was een uitstekende baancoach met veel voor die tijd vernieuwende ideeën.
Bij André Gevers en Danny Nelissen kwam het er om verschillende redenen niet uit. Eef Dolman heeft nog het meest bereikt, maar dat hij een topper was à la Janssen, Zoetemelk en Raas zal niemand beweren. Daar was hij te wisselvallig voor.
Ook Gilbert Glaus heeft het niet gered bij de profs, hoewel hij zeker een goede beroepsrenner was, die onder meer Bordeaux-Parijs op zijn palmares heeft staan en een etappe in de Tour de France.
Hij was in 1978 de snelste, maar als je de verslagen van destijds terugleest dan was Theo de Rooij die dag eigenlijk de beste. Maar de beste krijgt niet altijd loon naar werken en daarom is het misschien wel terecht dat de amateurcategorie is afgeschaft. Kijk maar naar de 93 renners die in 1978 de finish haalden. Daarin zitten slechts twee coureurs (Claude Criquielion en Stephen Roche) bij, die later als prof de top hebben bereikt.
Het WK voor amateurs was een jaarlijkse dans van eendagsvliegen en Merckx en Ullrich waren de uitzonderingen op de regel. Wat niet wegneemt dat Gilbert Glaus uit Bern zijn 62ste verjaardag viert. Ik hoop in goede gezondheid.

03-12-2017