Gilbert DUCLOS LASALLE

Geboortedatum: 25 augustus 1954
Geboorteland: Frankrijk

Wie de naam Gilbert Duclos-Lasalle hoort en boven een bepaalde leeftijd is, denkt direct aan Parijs-Roubaix. Zijn wedstrijd, waarin hij zeven van de dertien keer dat hij startte bij de eerste tien eindigde.
Hij werd twee keer tweede, een keer vierde, een keer zesde en een keer zevende en natuurlijk was hij ook twee keer winnaar. Dat was in 1992 en 1993. Op 37- en 38-jarige leeftijd.
Een blijvende herinnering aan deze koers is de kasseienstrook nabij het plaatsje Cysoing die zijn naam draagt. Een fraaie carrière met een mooie palmares.
Daarop staan, behalve zijn triomfen in De Hel ook overwinningen in Bordeaux-Parijs en de Clasica San Sebastian. Alsmede nog een rits kleine etappekoersen als Parijs-Nice, de Midi Libre en de rondes van Zweden, Corsica en twee maal de Ster der Beloften.
In de grote ronden behaalde hij nimmer een ereplaats. In het hooggebergte kwam hij tekort, hoewel zijn wieg in de Midi-Pyreneeën stond. Maar klimtalent heeft meer met lichaamsbouw dan met de locatie van je wieg te maken. Duclos-Lasalle was stevig aan de maat.
Hij startte tien maal in de Tour de France, maar had dan binnen de ploeg meestal de functie van wegkapitein. Alles bij elkaar was Duclos-Lasalle een meer dan behoorlijke renner die ook redelijk populair was.
Ze noemden hem Gibus, uit te spreken als Gibuuuusse omdat ze in Frankrijk wel iets hebben met renners die er veel ouder uitzien dan ze zijn, alsof ze eerst dertig jaar in de mijnen hebben gewerkt voor ze wielrenner werden.
Populair blijf je in Frankrijk voor het leven, zie Poulidor en ook een dopingverleden is daarop niet van invloed, zie Virenque. Dat geldt ook voor Duclos-Lasalle.
Er hebben rond hem altijd dopinggeruchten bestaan en wijlen Jean Nelissen heeft eens beweerd dat hij het niet in zijn hoofd zou halen om in de directe nabijheid van Duclos-Lasalle een van zijn geliefde sigaren op te steken.
Het zal wel een grap(pa)je zijn geweest van De Neel, want wie dat in zijn omgeving had gedaan, had ook zo maar als Van Speijk de lucht in kunnen gaan. Gevalletje van de pot en de ketel.
Gilbert Duclos-Lasalle viert vandaag zijn 63ste verjaardag.

25-08-2017