Gianni MOTTA

Geboortedatum: 13 maart 1943
Geboorteland: Italië

Een blonde Italiaan, ze zijn zeldzaam. Gianni Motta was door zijn afwijkende haarkleur erg populair in zijn vaderland. Samen met Felice Gimondi vormde hij in de jaren zestig de voorhoede van het Italiaanse wielerpeloton.
Motta barstte van het talent en hij reed een mooie erelijst bij elkaar, zij het bij voorkeur in Italië. Het was toen heel gebruikelijk dat Italiaanse renners hun brood vooral in eigen land verdienden.
Daar waren heel wat koersen te betwisten in een lekker klimaatje en over fraaie wegen. Waarom zou je je dan afbeulen op de kasseien van het Noorden? Zwitserland was ver genoeg.
Van de zijde van de sponsors werd er ook nauwelijks druk uitgeoefend om over de grens te gaan, want het waren voornamelijk Italiaanse sponsors met weinig of geen belangen in het buitenland.
Zo won Gianni Motta de Ronde van Lombardije, de Giro, de Ronde van Zwitserland en die van Romandië. En verder een hele reeks van die Italiaanse semi-klassiekers.
Hij kwam slechts twee keer naar de Tour de France. De eerste keer was in 1965 en werd derde achter Gimondi en Poulidor. Dat schept verwachtingen maar hij kwam pas zes jaar later weer terug en toen was al over zijn hoogtepunt heen.
Hij stopte toen hij nog maar 31 jaar was. Hij was een renner die al op heel jonge leeftijd grote overwinningen behaalde, want toen hij Lombardije won was hij nog maar 21.
Meer renners die op heel jonge leeftijd grote koersen winnen, haken jong af omdat ze het mentaal niet meer aan kunnen. Atletisch hebben ze nog grote mogelijkheden, maar geestelijk kunnen ze het vaak niet meer bolwerken.
In Nederland hadden we ook zo’n renner. Evert Dolman was de naam. Maar dat is een ander verhaal. Bij leven en welzijn viert Gianni Motta vandaag zijn 74ste verjaardag.

13-03-2017