Gianni BUGNO

Geboortedatum: 14 februari 1964
Geboorteland: Italië

Gianni Bugno was een van de beste renners van zijn generatie en zijn actieve periode lag tussen 1985 en 1998. De Italiaan was een allround renner die zowel in het eendags- als het rondewerk tot de absolute top hoorde.
Hij won de Ronde van Italië en stond twee maal als tweede op het erepodium van de Tour de France. Hij won Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen en de Clasica San Sebastian. Hij werd twee maal kampioen van Italië en ook twee keer wereldkampioen.
Twee keer op rij en die prestatie deelt hij met de Belgen Ronsse, Van Steenbergen en Van Looy, waarbij moet worden aangetekend dat Van Steenbergen ook al in 1949 wereldkampioen was geweest toen hij in 1956 en ’57 de dubbel realiseerde.
De eerste wereldtitel van Gianni Bugno was in 1991 in Stuttgart. Hij was de grote favoriet en hij maakte dat ook waar door dominant te koersen, met de hulp en instemming van de gehele Italiaanse squadra onder leiding van bondscoach Alfredo Martinello.
Zijn zege werd dan ook door iedereen verdiend genoemd. Ik was toen en ik ben nog steeds van mening dat Steven Rooks die dag wereldkampioen had kunnen worden, als hij wat slimmer gesprint had.
Rooks was geen supersprinter, maar dat was Bugno ook niet. En de derde in de kopgroep van drie al helemaal niet. Miguel Indurain is een van de beste tijdrijders aller tijden en hij kon bergop bij de beste klimmers aanklampen.
Zijn sprintvermogen was echter te verwaarlozen. En toen de eindsprint begon, koos Rooks uitgerekend het wiel van de Spanjaard in plaats van dat van Bugno. Zo had hij geen enkele kans, hoewel het er nog even naar uitzag dat hij nog zou winnen.
Bugno oordeelde al vele meters voor de streep dat de titel in de tas zat en hij richtte zich op, hield de benen stil en freewheelde juichend naar de finish. Dit alles terwijl Rooks nog alles aan het geven was. Het scheelde maar een half wieleke.
Na zijn carrière behaalde Bugno een vliegbevret voor het besturen van een helikopter. Voor diverse zendgemachtigden vervoert hij tijdens wielerwedstrijden de cameramensen die de beelden bij ons thuisbrengen.
Gianni Bugno viert vandaag zijn 54ste verjaardag.

14-02-2018