Giancarlo ASTRUA

Geboortedatum: 11 augustus 1927
Geboorteland: Italië
Overleden op: † 29.07.2010

Zijn naam herinner ik mij wel, maar ik heb er geen beeld meer bij. Zelfs zijn foto zegt mij niks. Hij moet een vrij onopvallende coureur zijn geweest, anders had ik wel meer van hem geweten.
Zijn palmares is veel opvallender dan zijn persoon. Niet veel overwinningen, maar wel mooie uitslagen. Hij was een echte ronderenner, afkomstig uit Graglia in de Italiaanse Alpen.
Daarom was hij waarschijnlijk een goede klimmer die vooral in de grote ronden naam heeft gemaakt. Niet meer dan dat, want uitschieters waren in zijn elfjarige carrière uiterst zeldzaam.
Volgen en aanklampen, schat ik zo in. Zo werd hij drie keer vijfde in de Ronde van Italië en werd hij in 1953 derde in de Tour de France. Achter Louison Bobet en Jean Mallejac. Bobet behaalde dat jaar de eerste van zijn drie Touroverwinningen.
Twee jaar later werd Giancarlo Astrua nog een keer zevende in de Tour. In de Giro debuteerde hij in 1949 met een vijfde plaats. In totaal startte hij tien keer in de ronde van zijn land.
Hij won er totaal drie etappes, drie keer haalde hij het einde niet en van de overige zeven keer eindigde hij vier keer bij de eerste tien. Het aantal overwinningen op zijn palmares is zoals al gezegd gering.
Zijn mooiste zege is ongetwijfeld die in de koppeltijdrit de Trofeo Baracchi die hij in 1952 samen met zijn landgenoot Nino Defilippis op zijn naam schreef. Hij overleed vandaag precies zeven jaar geleden, dertien dagen voordat hij 83 jaar zou zijn geworden.

29-07-2017