Gianbattista BARONCHELLI

Geboortedatum: 6 september 1953
Geboorteland: Italië

Enkele jaren geleden was ik beroepshalve op een congres en daar was voormalig radiojournalist en persvoorlichter van de SER Hans Prakke dagvoorzitter. Als zodanig was het zijn taak om de sprekers een voor een aan te kondigen met een korte inleiding.
Een van die redevoerders droeg een welluidende naam van Italiaanse origine en Hans hield een korte maar prachtige verhandeling over de schoonheid van het Italiaans.
De mooiste Italiaanse naam die hij kende, vertelde hij met sonore stem, was die van Gianbattista Baronchelli en hij sprak die naam uit als was het een virtuoze ingeving van Mozart. Als je zo heet dan heb je bij je geboorte al een streepje voor, lijkt me.
Zeker als je een beroep kiest met internationaal aanzien, zoals beroepswielrenner. Gianbattista is het Italiaanse equivalent van het Franse Jean-Baptiste en in het Nederlands betekent het zoiets als 'de gedoopte Jan'. In de originele betekenis van het woord.
Deze lange inleiding is een beetje een afleidingsmanoeuvre, omdat ik niet zo veel bijzonders over Gibi Baronchelli weet te vermelden. Ook in mijn naslagwerken kom ik niet zo veel over hem te weten.
Hij was tussen 1974 en 1986 beroepsrenner en hij won drie klassiekers, te weten twee keer de Ronde van Lombardije en een keer de Henninger Turm. Verder won hij de Ronde van Romandië en nog een hele reeks kleinere koersen.
Honderdvierendertig overwinningen in totaal en dat is niet misselijk. Gibi was dan ook een talentvol renner, die het echter vaak aan koersinzicht ontbrak.
Hij reed daarom op beslissende momenten vaak waar hij op dat moment niet moest rijden en hij begaf zich nog al eens in zinloze ontsnappingen die niets opleverden.
Hij startte twee keer in de Tour de France en een keer in de Vuelta a España. Hij reed ze alle drie niet uit, maar in dat eenmalige Vuelta-optreden behaalde hij wel een etappezege. Zijn voorkeur lag echter bij de Giro d'Italia. In de ronde van zijn land ging hij twaalf keer van start en won hij totaal vijf etappes.
Hij eindigde tien keer bij de eerste tien, waarvan twee keer als tweede. Dat was in 1974 achter Eddy Merckx en in 1978 achter Johan De Muynck. In 1977 stond hij eveneens op het erepodium in Milaan, maar nu als derde achter winnaar Michel Pollentier en nummer twee: Francesco Moser.
In 1980 was hij bij het WK de enige die een ontketende Bernard Hinault enigszins kon bijhouden. Gezien deze resultaten mogen we hem kwalificeren als een subtopper met het aureool van een topper..
Met een naam die je nooit vergeet, ook al zijn z'n daden vergeten. Gianbattista Baronchelle viert vandaag zijn 64ste verjaardag.

06-09-2017