Geurt POS

Geboortedatum: 24 september 1934
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 18.07.2001

Vandaag precies zeventien jaar geleden overleed op 66-jarige leeftijd Geurt Pos aan een ongeneeslijke ziekte. Zijn naam zal altijd in één adem worden genoemd met de profronde van Kortenhoef.
Dat was in de hoogtijdagen van de Nederlandse wielersport, zeg maar de periode Zoetemelk, Raas, enzovoort, een van de meest aansprekende criteriums in Nederland. Geurt had de organisatie daarvan overgenomen van zijn vader Roelof Pos en er een succes van gemaakt.
Het is tekenend voor hem dat hij er zelf de stekker uittrok toen de profs er in latere jaren met de pet naar gooiden, net als het vanzelfsprekend was dat er ieder jaar ook een dertigtal mindere profs in zijn ronde mochten starten omdat die ook wat moesten verdienen.
Misschien komt dat laatste wel voort uit zijn eigen wielercarrière.
Hij was prof van 1958 tot en met 1968, op een bescheiden niveau hoewel hij met een overwinning in de Ronde van Rijen en een tiende plaats in de Ronde van Nederland van 1961 wel liet zien dat hij wel degelijk een stukje kon fietsen.
Geurt Pos was voor hij beroepsrenner werd een zeer goede amateur, die onder andere geselecteerd werd voor deelname aan de Olympiade van 1956 in Melbourne, de spelen die voor Nederland niet doorgingen.
De belangrijkste reden waarom hij als prof niet is doorgebroken is het feit dat hij er altijd bij is blijven werken omdat veel profs in die tijd niet van het fietsen konden leven.
Pas na het werk (en het eten) kon er getraind worden. In de zomer niet erg, maar als het in het voorjaar en het najaar vroeg donker wordt moest dat met een lampie aan de arm in het donker gebeuren.
Ondanks zijn fanatisme waren dat altijd te weinig kilometers om bij de profs goed mee te kunnen komen. Geurt was elektriciën van beroep en dat is geen wereld waar ze wielrenners vrij geven om te gaan trainen.
Om een zo goed mogelijk deelnemersveld voor zijn ronde te krijgen ging hij met zijn gabber, de vorig jaar overleden Cees Schouten, jaarlijks naar het Nederlands kampioenschap en naar de Amstel Gold Race.
Ook bezochten de twee vrienden jaarlijks tijdens de rustdagen de Tour de France, want Kortenhoef was niet compleet als hij De Gele Trui niet aan de start had staan.
Geurt Pos was een begrip in Kortenhoef, waar ze hem nog respecteren vanwege dat rondje om de kerk waarmee hij het dorp aan de rand van het Gooi op de kaart zette.

18-07-2018