Gert BONGERS

Geboortedatum: 22 augustus 1946
Geboorteland: Nederland

De carrière van Gert Bongers was kort maar indrukwekkend. In slechts vier jaar tijd won hij een amateurklassieker, werd hij wereldkampioen, twee maal Nederlands kampioen en verbeterde hij het wereldrecord op de vijf kilometer met staande start.
Gert Bongers is geboren en getogen in Voorst in de Achterhoek. Daar kwamen in die tijd maar weinig wielrenners vandaan. Daarom trainde hij bijna altijd alleen en ontwikkelde hij zich tot een sterke jachtrijder.
Met dat talent excelleerde hij in verschillende wegkoersen. Zoals in 1967 toen hij ondanks een zware rugblessure met overmacht de Ronde van Friesland won. Hij had die koers alleen maar kunnen rijden omdat zijn verzorger hem pijnstillers had gegeven.
Die werkten prima, maar bij de dopingcontrole bleek hij positief te zijn. Bongers werd voor drie maanden geschorst, maar na zijn protest werd de straf teruggebracht tot een maand.
Toen die voorbij was, kon hij nog net meedoen aan het Nederlands kampioenschap achtervolging. Hij was er net zo'n sensatie als Tiemen Groen enkele jaren daarvoor. Hij kwam zonder moeite in de finale en zijn opponent heette Fedor den Hertog.
Dat was in die tijd de sterkste amateurrenner van Nederland, maar ook Fedor was die dag niet opgewassen tegen die tempobeul uit Voorst.
Bij het WK in Amsterdam ging het nog beter. In de halve finale liep hij zo maar zeventig meter weg bij de Australiër Bijlsma en in de finale moest de Deen Mogens Frey vijftig meter toegeven.
Hij heeft geen idee meer hoe hij zich na die overwinning voelde, maar de minuten voor de start staan nog in zijn geheugen gegrift.
Zijn benen voelden als pap en dat was geen goed teken. Even was er de angst voor falen, maar eenmaal op de fiets had hij nergens last van. Hij won moeiteloos.
In 1968 werd hij beroepsrenner en dat was een verkeerde keus, zegt hij achteraf. In de eerste plaats omdat hij daardoor de Olympische Spelen miste met een grote kans op een medaille en in de tweede plaats omdat die beroepswereld helemaal niks voor hem was.
Hij zag van dichtbij wat doping met renners doet, terwijl de verdiensten zodanig waren dat ze in de winter op de fabriek moesten gaan werken om `s zomers beroepsrenner te kunnen zijn.
Met Piet de Wit startte hij in januari in een zesdaagse en ze werden door de gehaaide profs even 'ontgroend'. Het was vernederend en de rest van zijn ambitie verdween om plaats te maken voor twijfels.
Moet ik hier wel mee door gaan? Nee dus en Bongers ging in zaken. Daar had ie ook talent voor en hij deed van alles. Hij exploiteerde een camping, hij zat in keukens, hij had beddenzaken, enzovoort. Hij pakte alles aan waar geld mee te verdienen was tot hij niet meer hoefde te werken.
Hij heeft nu nog enkele bedrijven die door anderen gerund worden en zelf woont hij al jaren op Curaçao. Hij werkt alleen nog maar om wat om handen te hebben. "Met wielrennen had ik dat nooit bereikt", zegt hij lachend als hij weer even in Nederland is.

Uit Wielerhelden van Oranje 2003

22-08-2017