Gerrit BOEIJEN

Geboortedatum: 17 oktober 1917
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 10.12.1983

Zo rond 1950 hoorde ik als kind wel eens over de zesdaagse spreken. Dat was een ver-van-mijn-bed-show, want dat spektakel bestond toen niet meer in Nederland.
Maar mijn vader en andere volwassenen in mijn omgeving hadden het er wel eens over. Met name over de zesdaagsen, die in de jaren dertig enkele malen in Amsterdam waren gehouden met helden als Jan Pijnenburg, Piet van Kempen en Cor Wals.
Ze vertelden er ook altijd bij dat zo’n zesdaagse doorgestoken kaart was omdat de beste koppels de buit van tevoren verdeelden. Zo waren er van die hardnekkige cliché’s die je steeds weer hoorde.
Over het koppel Schulte-Boeijen las ik wel eens in de krant. Daar werden de twee beschreven als onoverwinnelijk. Een duo dat in Antwerpen, Parijs en in tal van Duitse steden de kachel aanmaakte met de buitenlandse grootmeesters van toen.
Dat waren niet de minsten, want de Belgen Kint, Van Steenbergen, Ockers, Bruyneel en Kaers en Franse tenoren als Lapébie, Godeau en Louviot waren mannetjesputters.
De eerste overwinning die het Nederlandse duo behaalde was begin 1940, enkele maanden voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Ze wonnen toen in Antwerpen.
Na het uitbreken van de oorlog moesten ze hun ambities jarenlang verborgen houden, hoewel met name Schulte overal in bezet Europa en zelfs in het neutrale Zwitserland baanwedstrijden reed.
Door een verbod van Hitler werden er in de oorlog alleen in Noord- en Zuid-Amerika zesdaagsen verreden. Toen de Duitsers in 1945 definitief waren verslagen en Parijs weer de lichtstad werd, wonnen de twee Gerrits direct de eerste Six in de Franse hoofdstad.
Later dat jaar wonnen ze ook nog in Gent en de mare van het onoverwinnelijke koppel drong via korte krantenberichten tot Nederland door.
Ook de radio gaf in de nieuwsbulletins regelmatig de stand van de vorige nacht door, maar veel meer kwam je niet te weten. In totaal heeft de Brabander Boeijen aan de zijde van Schulte zes zesdaagsen gewonnen.
Dat viel me een beetje tegen toen ik dat veel later eens ben gaan tellen. Maar er werden in die tijd nog lang niet zo veel van dat soort wielerevenementen georganiseerd, als later in de tijd van Post en Pijnen.
Daarom bleef Schulte, die jarenlang de machinist van de blauwe trein is geweest, op maar negentien zeges steken en daarmee komt hij bij lange na niet in de buurt van zijn bovengenoemde opvolgers die er respectievelijk 65 en 72 behaalden.
Gerrit Boeijen stopte in 1953 met de wielersport, maar toen was hij als maat van Schulte al lang ingeruild voor de Haarlemmer Gerard Peters.
De in Berghem geboren Boeijen was een rustige, bescheiden man en dat was precies het type dat de snel ontplofbare Schulte nodig had. Boeijen had daarna jarenlang een café-restaurant in Oss.
Hij overleed vandaag precies 33 jaar geleden op 66-jarige leeftijd.

10-12-2016