Germain DERYCKE

Geboortedatum: 2 november 1929
Geboorteland: België
Overleden op: † 13.01.1978

Drieënvijftig jaar geleden werd het wereldkampioenschap op de weg verreden op een loodzwaar parcours nabij het Zwitserse Lugano. Een van de zwaarste uit de geschiedenis van het WK.
De vele aanhangers van het fenomeen Fausto Coppi koesteren die dag – zondag 30 augustus 1953 – nog steeds, omdat hun idool toen een van de allergrootste prestaties leverde uit zijn rijke carrière. Veni, vidi, vici, ofwel het exploit van een superkampioen.
In zijn boek Heldenlevens beschrijft Martin Ros het als volgt: ‘Coppi etaleerde het allerdiepste van de wielersport in een maximum aan duw- en trekkracht van zijn spierbundels. Zijn pure macht maakte zijn tegenstanders tot drenkelingen in de branding. Zij waren kansloos.
De enige renner die in dat goddelijke geweld tot in de laatste ronde in het wiel van dit onvergelijkelijk fenomeen kon blijven was een kleine geblokte Belg, afkomstig uit Bellegem.
Dat is een dorp in de buurt van Kortrijk, vermaard door de prachtige dahlia's die daar jaar na jaar tot bloei komen. Hij heette Germain Derycke, een temperamentvol coureurke die heel diep kon gaan en dan ook nog een krachtige spurt in huis had.
Hij ging slingerend over de weg gedreven door een bijna onverantwoordelijke krachtpatserij om maar in het wiel van de goddelijke campionissimo te kunnen blijven. Aan winnen dacht hij niet, want tweede worden was die dag het hoogst bereikbare.
Maar in de tiende en laatste beklimming van de Col de Crespera – stijgingspercentage tien procent – moest hij de Italiaan toch laten gaan. In de luttele kilometers naar de finish verloor hij een kleine zeven minuten', aldus Martin Ros.
Dat lijkt veel, maar erkende grootheden van toen als Gaul, Kübler en Bobet verloren nog veel meer. Zo tweede worden staat gelijk aan een grote overwinning, te vergelijken met zeges in Parijs-Roubaix, de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik, Milaan-San Remo en de Waalse Pijl.
Dat zijn allemaal overwinningen op de erelijst van Germain Derycke. Hij overleed op 13 januari 1978 op slechts 48-jarige leeftijd aan een hartaanval. Hij was een van de grote Belgen uit de jaren vijftig, die door zijn bescheiden karakter niet als zodanig de geschiedenis is ingegaan.

02-11-2017