Gerard LEENE

Geboortedatum: 3 oktober 1892
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 26.09.1966

Gerard Leene was de oudste van vijf fietsende broers en ook de beste. Hij was een pure pistier met een goed ontwikkelde sprint. Hij fietste in de tijd van Moeskops en toen was dat sprinten op de baan enorm populair. In iedere stad van enige betekenis lagen wer een of meer wielerbanen.
De grote matadoren, waartoe Moeskops behoorde en waar Leene net tegen aan zat, werkten hun goedbetaalde contracten af in heel Europa en in Amerika. Daar reisden ze met een oceaanstomer naar toe en trokken dan per trein van de ene naar de andere baan in dat immense land om hun contracten af te werken.
Ze reden er ook zesdaagsen op kleine houten baantjes die er lang niet zo gesoigneerd uitzagen als het exemplaar dat elk jaar in Ahoy’ wordt opgebouwd voor de Zesdaagse van Rotterdam.
Leene bewoonde tijdens zijn carrière een appartement in Parijs, omdat dat het walhalla van de sprint was. Alle Nederlandse renners uit die tijd logeerden bij hem als ze een contractje op de Vel d’Hiv hadden bemachtigd.
Ik heb al die mannen op de foto gezien, toen ik aan het begin van deze eeuw op een zaterdagmiddag op bezoek was bij zijn neef Peter Leene. Die had een hele collectie van die bruine foto’s met daarop renners en hun fiets, vereeuwigd in een fotostudio.
Publiciteitsfoto’s waren het en om hun status goed uit te laten komen hadden ze voor de gelegenheid al hun medailles opgespeld en op een belendend tafeltje stonden de overige trofeeën.
Ik heb jaren geleden bij zo’n Parijs boekenstalletje aan de Seine eens een foto van Gerard Leene bemachtigd, tezamen met eentje van Piet van Kempen. Een gespierde atleet die qua verschijning zo in het huidige peloton had kunnen rijden.
Mijn jongste dochter vond het een goed idee om op school een spreekbeurt te houden over de hobby van haar vader. Ze nam van alles mee, tot mijn racefiets aan toe. Het was zo veel dat ik haar met de auto moest brengen.
Alles is teruggekomen, behalve die foto van de Hagenaar die vandaag 126 jaar geleden werd geboren. Gerard Leene overleed op 26 september 1966 op 74-jarige leeftijd.

03-10-2018