Gerard KOEL

Geboortedatum: 16 januari 1941
Geboorteland: Nederland

Koeltje is een geboren en getogen Amsterdammer die al in zijn prille jeugd begeesterd raakte van het wielrennen. Hij woonde in de Van Lennepbuurt en daar woonden in de jaren vijftig tal van goede wielrenners.
Het was dan ook een kwestie van tijd om ook te gaan wielrennen. Hij was een leuke renner. Snel en explosief. Hoewel hij als amateur op de weg heel wat succesjes bij elkaar reed, was hij toch vooral een pistier.
Op de baan van het Olympisch Stadion kon hij goed uit de voeten. Hij won met zijn stadgenoten Cor Schuuring, Jaap Oudkerk en Henk Cornelisse een bronzen medaille bij de Olympische Spelen van Tokyo.
Dat was in 1964 op het nummer ploegachtervolging. Hij was snel en daarom haalde hij ook ereplaatsen bij het Nederlands kampioenschap sprint. Drie keer was hij derde bij de amateurs, maar bij de profs werd hij twee keer us nationaal kampioen.
Dat was in 1968 en 1969, maar de waarheid gebiedt er bij te vertellen dat er toen geen echte sprinters meer waren en Gerard diende af te rekenen met mannen zoals hij, dus rappe jongens die ook een sprintje konden winnen.
Dat waren Hennie Marinus, Rinus Paul, Albert van Midden, enzovoort. Bij de profs was Gerard vooral zesdaagsenrenner. Niet zo een die de overwinningen aan elkaar reeg, maar wel een publiekslieveling.
Een jongen die het spel op de wagen kreeg door op rustige momenten er in te vliegen. Zijn razendsnelle exploiten en zijn stuurmanskunst leverde hem de bijnaam Zoef op naar de razendsnelle en wendbare haas uit de Fabeltjeskrant.
Voor de hoofdprijzen had hij in de urenlange, slopende jachten misschien wat te weinig inhoud. Toch won hij twee zesdaagsen. In 1967 met Jan Janssen in Madrid en in 1973 in Antwerpen met René Pijnen en Leo Duyndam.
Na zijn carrière begon Gerard samen met zijn vrouw een boutique in damesmode in Hoogerheide, waar hij toen al jaren woonde om dichter bij de koersen in België en bij het Antwerpse Sportpaleis te zijn.
De zaak met de naam Zoef werd destijds geopend door zijn vriend Peter Post geopend en toen het echtpaar Koel het na vele jaren welletjes kwam De Keizer nog eens naar het Brabantse wielerdorp om de tent weer te sluiten.
Gerard heeft ook naam gemaakt door vele jaren als chauffeur in de Tour de France de mannen van Radio Tour de France van etappeplaats naar etappeplaats te vervoeren.
Zo beleefde hij met Theo Koomen enkele hachelijke avonturen, waaronder een duik met auto en al in het ravijn. Terwijl de beroemde verslaggever 'moedertje, moedertje' gilde, hield Gerard het hoofd koel.
Gerard Koel wordt vandaag 76 jaar. Gefeliciteerd Gerard.

16-01-2017