Gerald CIOLEK

Geboortedatum: 19 september 1986
Geboorteland: Duitsland

Natuurlijk kenden we Gerald Ciolek als de wereldkampioen van 2006 bij de beloften toen hij in 2007 als prof in de toenmalige ProTour debuteerde. Hoe goed ook in de aanloop is die overgang voor iedere jonge renner een behoorlijke stap.
Maar niet voor Ciolek. In zijn debuutjaar stond de renner uit Keulen maar liefst negen keer op een erepodium. Dankzij zijn snelheid natuurlijk, maar ook een sprinter moet aan een nieuwe omgeving wennen.
Zijn generatiegenoten Robbie McEwen en Alessandro Petacchi hebben er jaren over gedaan voor ze een supersprinter waren. Maar Gerald won als neoprof direct drie etappes in de Ronde van Duitsland, twee in die van Oostenrijk en het eindklassement in de Ronde van Rheinland-Pfalz.
Het merkwaardige is dat het daarna een stuk minder ging met Ciolek. In zijn debuutjaar reed hij voor de Duitse succesploeg T-Mobile, maar aan het eind van het eerste seizoen stopte de sponsor als gevolg van een reeks dopingschandalen en -bekentenissen.
De multinationale telefoonaanbieder kwam wel zijn verplichtingen na en zo ontstond HTC-Columbia een ploeg dat met het geld van T-Mobile de ploeg kon voortzetten met een aantal versterkingen.
Zo werd Marc Cavendish een ploeggenoot en kreeg Ciolek te horen dat het zijn taak was om voor de Britse snelheidsduivel de sprint aan te trekken. Hij kwam er niet tegen in opstand en zo zijn er wel meer dingen misgegaan in een carrière die zo veelbelovend begon.
Ciolek liet het gebeuren en is daarmee primair verantwoordelijk voor het verdere verloop van zijn wielerloopbaan. In interviews liet hij meermalen weten dat er meer op de wereld bestaat is dan wielrennen en toonde hij zich iemand met een brede algemene belangstelling.
Dat is in hem te prijzen, maar het is tegelijkertijd zijn achilleshiel gebleken. Toprenners zijn alleen met hun sport bezig en hebben geen oog voor wat er verder in de wereld gebeurt. Helaas voor hem zit Gerald Ciolek niet zo in elkaar en dat is van grote invloed geweest op zijn carrière.
Hij reed een keer de Giro, vier keer de Tour en twee keer de Vuelta, maar slechts één keer wist hij als topsprinter in een grote ronde een etappe te winnen. Dat was in de Ronde van Spanje van 2009. In de kleine rondritten deed hij het beter met twaalf zeges, waarvan vier in de Ronde van Duitsland.
In de klassiekers was hij ook succesvol, zij het met mate. De klassieker waar hij het vaakst scoorde is de Vattenfall Cyclassics ook weer in eigen land. Een tweede en twee derde plaatsen tonen dat aan.
Zijn overwinning in Milaan-San Remo in 2013 is de absolute parel aan zijn kroon. In een zinderende eindsprint versloeg hij Peter Sagan, Fabian Cancellara, Sylvain Chavanel, Luca Paolini, Ian Stannard en Taylor Phinney, het zestal met wie hij aan de aandacht van het peloton was ontsnapt.
Hij reed toen voor de Zuid-Afrikaanse ploeg MTN-Qhubeka, bij welke formatie hij tot eind 2015 zou blijven. Daarna werd zijn contract niet meer verlengd en beleefde hij zijn laatste jaar bij een ProContinentale Duitse ploeg.
Eind 2016 nam hij afscheid en ik heb sindsdien niets meer over hem gehoord, noch gelezen. Gerald Ciolek viert vandaag zijn 32ste verjaardag.

19-09-2018