Geraint THOMAS

Geboortedatum: 25 mei 1986
Geboorteland: Groot Brittannië

Toen Geraint Thomas in 2010 van het kleine Barloworld overstapte naar het grote Team Sky, kreeg zijn carrière een nieuwe impuls en een belangrijk deel van zijn mooie erelijst is sindsdien gerealiseerd. Zo won hij in het eerste jaar in het zwart-blauwe shirt het wegkampioenschap van Groot Brittannië en droeg hij vier dagen de witte trui in de Ronde van Frankrijk.
De Welshman, geboren in Cardiff, maakt sindsdien deel uit van een van de sterkste ploegen in het UCI WorldTour peloton, maar net als Wout Poels weet hij dat hij, zolang Chris Froome daar zijn ploeggenoot en kopman is, hij in de eerste plaats tot het tweede echelon der helpers behoort.
Dat lijkt frustrerend, maar is dat wel zo? Veel goede renners zijn niet jaloers op de immense druk die er op Froome en andere toprenners rust, omdat het grote publiek en de pers steeds maar weer verwacht - zo niet verlangt - dat hij altijd maar wint.
Die druk blijft Geraint, zijn naam is zo Welsh als hijzelf, bespaard. In plaats daarvan heeft hij twee grote voordelen, hij verdient wellicht meer dan de kopmannen bij minder kapitaalkrachtige ploegen en hij mag zo nu en dan voor eigen kans gaan.
Op zijn erelijst staan dan ook mooie overwinningen in de Ronde van Beieren, de Ronde van de Algarve, de Ronde van de Alpen, de puntenklassementen in de Tour of Britain, de Tour Down Under en de Ronde van de Algarve, terwijl hij verder onder andere de E3 Prijs won en wegkampioen bij de Gemenebest Spelen was.
Geraint is als wegrenner bekender dan als pistier, hoewel hij op de baan maar liefst vier maal een regenboogtrui won. De eerste keer was in zijn juniorentijd toen hij in 2004 wereldkampioen scratch werd. In 2007, 2008 en 2012 maakte hij deel uit van de Britse ploeg die het wereldkampioenschap ploegachtervolging behaalde. De laatste keer met Ed Clancy, Peter Kennaugh en Steven Burke. Op de baan was hij ook enkele malen kampioen van zijn land en behaalde hij ook een Europese titel.
Zijn erelijst als wegrenner geeft ook wel aan waarom hij Team Sky nooit heeft verlaten, want hij is als klimmer geen topper. Hij kan tot op zekere hoogte de specialisten goed volgen, maar verliest in het hooggebergte toch teveel tijd om in een grote ronde een topklassereing te ambiëren.
Behalve een proloogspecialist en een sterk sprintaantrekker is de sympathieke Welshman vooral een keienvreter, want op de kasseien kan hij goed uit de voeten, hoewel Parijs-Roubaix maar op zijn verlanglijstje blijft staan.
Wat opvalt aan zijn carrière is dat hij net als veel andere Britten dat baanverleden heeft. Ook de nu in de Giro excellerende Simon Yates heeft er wereldtitels gewonnen en er die jaloersmakende baantred aan overgehouden, een absoluut voordeel tussen al die stoempers.
Ik weet dat Peter Zijerveld als talentcoach van de KNWU op Papendal zijn pupillen regelmatig meeneemt naar de piste, maar hij kan niet zover gaan als zijn collega’s in Groot-Brittannië die hun pupillen eerst carrière op de baan laten maken.
Pas als je minstens een regenboogtrui of een Olympische plak hebt gewonnen, is het tijd voor de weg. Ik vrees dat dat er in Nederland niet in zit. De jarige van vandaag (hij wordt 32 jaar) heeft er nog steeds veel voordeel van, net als veel van zijn Britse collega’s.

25-05-2018