Georges RONSSE

Geboortedatum: 4 maart 1906
Geboorteland: België
Overleden op: † 04.07.1969

Georges Ronsse was een van de beste eendagsrenners die België heeft voortgebracht. Hij won ze op iedere denkbare manier. Alleen vooruit, als snelste man in een kopgroep of in een massaspurt van het hele peloton. Net zo makkelijk.
Hij was in zijn tijd een soort Jan Raas. Hij kon de koers lezen als geen ander en wist precies hoe zijn tegenstanders er voor stonden.
Hij won Parijs-Roubaix, Parijs-Brussel en drie keer de monsterklassieker Bordeaux-Parijs. Maar de meeste indruk maakte hij in 1928 toen hij bij het WK in Boedapest de hele internationale concurrentie op twintig minuten reed.
Dat is ongetwijfeld nog steeds een record. Een jaar later prolongeerde hij zijn titel in Zürich, maar nu met een vinnig spurtje. Het maakte hem allemaal niets uit, hij kwam om te winnen en de wijze waarop werd door het koersverloop bepaald.
De derny’s waren toen – denk ik – nog niet uitgevonden, maar er werd destijds veel achter de tandem gereden. Ook daarin was Ronsse een kei en hij was jarenlang in het bezit van het werelduurrecord.
Dat realiseerde hij in 1936 toen hij in Antwerpen 55 kilometer en 441 meter aflegde. Van het rondewerk moest hij minder hebben, Hoewel ze ook daar ernstig rekening met hem moesten houden.
In de Tour de France van 1932 werd de Antwerpenaar vijfde. Een hoopvol debuut, maar hij kwam nog maar één keer naar de Tour terug om uit te vallen.
Een geweldenaar als Ronsse verkeerde nog niet in de luxe omstandigheid, zoals veel vedetten van nu, dat hij al op jeugdige leeftijd financieel onafhankelijk was. Hij moest tot het eind van zijn carrière overal aan de bak om geld te verdienen.
Zo reed hij ook nog enkele jaren als stayer. Ook dat deed hij goed, want bij het WK behaalde hij twee maal een derde plaats. Zijn bijnaam was De Bleiter, Vlaams voor huilebalk.
Ronsse was een emotionele man die bij vrijwel iedere overwinning zijn tranen de vrije loop liet. Gezien zijn palmares kan hij in zijn geboortestad wel eens verantwoordelijk zijn geweest voor het op peil houden van de Schelde.
Georges Ronsse overleed op 63-jarige leeftijd, vandaag precies 48 jaar geleden.

04-07-2017