George HINCAPIE

Geboortedatum: 29 juni 1973
Geboorteland: Verenigde Staten

George Hincapie groeide op in New York als een kind van Indiaans-Colombiaanse afkomst, maar de Klukkluk van het peloton is hij niet geworden Hij was tussen 1993 en 2012 een opvallende dominante coureur die alleen al door zijn verschijning respect afdwong.
Hij verbond zijn rennersleven lang aan dat van Lance Armstrong en dan zag je zo nu en dan waartoe hij in staat was. Zoals zijn overwinning in een loodzware Pyreneeënrit in de Tour van 2005.
Ik was er destijds van overtuigd dat hij na het afscheid van Armstrong tot volle bloei zou komen, maar dat is toch niet gebeurd. Misschien was het te laat en had hij te lang in de schaduw gestaan.
Wat zijn mogelijkheden zouden zijn geweest als hij een andere keus had gemaakt, zullen we helaas nooit weten. Net zo min als we lang niet hebben geweten dat hij naast een sportieve ook een medische agenda had, want hij is nooit betrapt.
Dat hij geen uitzondering was in de ploegen van Armstrong, maakte hij zelf op zijn website bekend, maar pas nadat hij gestopt was. Er is dan ook het een en ander van zijn erelijst geschrapt, inclusief de enige Touretappe die hij won. Dat was in 2005 een van de zeventien maal dat hij aan de Tour de France heeft deelgenomen.
Hoewel Hincapie niet als een klimmer te boek stond, was die ritzege in de Tour van 2005 wel de koninginnenrit. Een loodzware etappe met zes cols, waarbij de Col de Peyresourde en de slotklim naar Pla d’Adet.
We herinneren ons Hicapie vooral van de Tour de France, maar in het eendagswerk was hij ook wat mans. Daarin mocht hij zijn eigen kans gaan, omdat Armstrong de meeste klassiekers aan zich voorbij liet gaan. Met name op de kasseien van Noord-Frankrijk liet Hincapie zien wat hij kon. Zo eindigde hij zes keer bij de eerste tien in Parijs-Roubaix met een tweede plaats als beste prestatie.
Ook in de Ronde van Vlaanderen eindigde hij zes keer bij de eerste tien, met één keer (derde) op een podiumplaats. Verder toonde hij zijn veelzijdigheid door ook in een snelle koers als Milaan-San Remo vaak van voren te eindigen.
Het meeste succes behaalde hij in Gent-Wevelgem waar hij drie keer vierde was, één keer vijfde, één keer derde en in 2001 als winnaar werd gehuldigd. Waarschijnlijk het hoogtepunt van zijn lange carrière.
Het is allemaal mooi, maar ik heb toch het gevoel dat hij er niet alles heeft uitgehaald wat er qua talent in zat. Het kan ook zijn dat ik mij als liefhebber in mijn verwachtingen toch een beetje te veel heb laten leiden door zijn overrompelende persoonlijkheid.
Het is ook mogelijk dat we zijn aandeel in de prestaties van Armstrong hebben onderschat. Je weet niet wat er in de beslotenheid van hotelkamers gebeurt. Wat ik wel weet is dat George Anthony Hincapie Garcés vandaag zijn 44ste verjaardag viert.

29-06-2017