Georg PREIDLER

Geboortedatum: 17 juni 1990
Geboorteland: Oostenrijk

In de Giro d’Italia van dit jaar heeft Tom Dumoulin veel steun gehad van zijn ploeggenoten. Ik mag wel zeggen dat enkele van hen boven zich zelf zijn uitgestegen om Tom waar mogelijk te helpen.
Renners als Laurens ten Dam, Tom Stamsnijder, Chad Haga, Georg Preidler en Simon Geschke hebben bergen werk verzet om Tom zo goed mogelijk te ondersteunen en tientallen kilometers op de kop van het peloton te rijden om de koers te controleren.
Ze kregen het extra zwaar in de bergen toen de van tevoren als meesterknecht aangewezen Wilco Kelderman de Giro met een gebroken vinger moest verlaten. Zij moesten dat gat opvullen en dat hebben ze met verve gedaan.
Voor de Oostenrijker Georg Preidler was het geen opoffering, want hoewel zelf een talentvolle coureur, vond hij het doodnormaal om geheel in dienst van Dumoulin te rijden en daarbij niet aan eigen succes te denken.De gedachte daaraan zit wel in zijn hoofd, want het is zijn liefste wens ooit een Touretappe te winnen.
Hij is met zijn een meter negentig een opvallende renner die in een mooie stijl omhoog gaat, want klimmen is zijn belangrijkste kwaliteit. Hij gaat graag in de aanval, zoals we in de afgelopen jaren zowel in de Tour als in de Giro hebben gezien.
Hij is eveneens een goede tijdrijder en werd vorig jaar in Rio in de Olympische tijdrit zestiende. Hij was een jaar eerder kampioen van zijn land in die discipline en als ronderenner is een tiende plaats in Parijs-Nice zijn beste prestatie.
Hij werd wielrenner omdat hij in de garage van zijn ouderlijk huis als kind een oude racefiets vond, die kennelijk van zijn vader was geweest. Hij ging met het roestige geval naar de wielerclub in zijn woonplaats Graz en zo is het gekomen.
Hij rijdt sinds 2013 voor de ploeg van Iwan Spekenbrink, die toen hij er tekende nog Argos-Shimano heette. Het werd daarna Giant, vervolgens Giant-Alpecin en nu dus Sunweb.
Hij is een vaste waarde in die ploeg en verwacht mag worden dat hij ook de Tour de France gaat rijden om daarin die andere kopman Warren Barguil bij te staan.
Voor het zover is, viert hij vandaag zijn 27ste verjaardag.

17-06-2017