Geert VAN BONDT

Geboortedatum: 18 november 1970
Geboorteland: België

Met zijn tijdgenoten Marco Pantani en Ludo Dierckxsens vormde Geert Van Bondt in de jaren negentig het verbond der kaalhoofdigen. Nu val je er niet meer mee op, maar zo’n vijftien jaar geleden was je nog een bezienswaardigheid met zo’n Kojak-kapsel.
De renner uit Ninove schijnt daar ernstig onder geleden te hebben en hij hoopte daar wat tegen te kunnen doen. Iemand had hem verteld dat de vette modderklei in de omgeving van Roubaix ook bekend was als een uitstekend haargroeimiddel.
Nadat hij eens zonder helm of ander hoofddeksel zwaar bemodderd in gezicht en op de schedel Parijs-Roubaix had voltooid, verbood hij de soigneur van de ploeg hem eens lekker af te soppen.
In plaats daarvan masseerde hij de smurrie nog eens langdurig in wat eens zijn fontanellen waren om het wonder van Roubaix toch maar zo veel mogelijk te helpen. De volgende morgen inspecteerde hij langdurig zijn maanlandschap voor de spiegel.
Maar hoe hij ook speurde er was nergens ook maar het begin van een haarvaatje te ontdekken. Ook de volgende dagen was er geen haartje op zijn glimmende biljartbal te bekennen en was wist de winnaar van Gent-Wevelgem 2000 (foto 2) dat hij in de maling was genomen.
Er zat niets anders op dat te berusten in zijn kaalheid. En zeg nou zelf, zonder die kale knikker zou hij allang vergeten zijn, want bij mij en vele anderen zit hij daardoor nog in het geheugen. Dat klinkt een beetje neerbuigend, maar zo is het niet bedoeld.
Geert was wel degelijk een goede renner, die echter vooral in een knechtenrol werd geduwd. Dat deed hij meer dan voortreffelijk en zo diende hij een aantal jaren Peter Van Petegem, onder meer in de Nederlandse TVM-formatie.
Dat beïnvloedde uiteraard zijn prestaties, maar Gent-Wevelgem staat trots en fier op zijn palmares en ieder jaar valt zijn naam weer in België aan de vooravond van die midweekse klassieker.
Die krijgt doorgaans weinig aandacht omdat hij lang zat ingeklemd tussen die twee klassieke monumenten: de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Nu dat de laatste jaren niet meer zo is, is het er niet veel beter op geworden.
Hij is al lang geen wielrenner meer. Na zijn carrière werd hij vertegenwoordiger bij BioRacer en nu is hij ploegleider bij Quick-Step Floors. Je kan het slechter treffen.
Geert Van Bondt viert vandaag zijn 48ste verjaardag.

18-11-2018