Geert OMLOOP

Geboortedatum: 12 februari 1974
Geboorteland: België

In veel beroepen kom je mensen tegen die ook zo heten of een naam hebben die in de buurt komt. Bakkerij Bakker, Smederij Smid, Muziekinstrumentenhandel Trompetter, enzovoort. Ga er eens rustig over nadenken, bijvoorbeeld als je niet kunt slapen en je vindt er vast nog meer.
In de wielersport hebben we er ook een paar. Hilaire Cou(v)reur, Jans Koer(t)s, Egbert Koersen, Piet Aandewiel, Peter Winnen und so weiter. De mooiste naam is die van Omloop, met vier vertegenwoordigers van die wielerfamilie in onze database. Henri, Marcel, Wim en Geert.
Ze zijn familie van elkaar want Geert de jongste, niet toevallig vandaag (42 jaar) jarig, is de zoon van Marcel, een volle neef van Wim terwijl hij Nonkel moet zeggen tegen Henri.
Ze staan in Vlaanderen te boek als kermiscoureurs. Henri en Marcel in de jaren zeventig en Wim en Geert een generatie later. Als zodanig wonnen ze alle vier de ene omloop na de andere.
Maar Geert had meer in zijn mars en dat heb ik met eigen ogen gezien toen hij zeven jaar geleden de Ronde van het Groene Hart won. Die helaas van de kalender verdwenen polderkoers was in 2009 interessanter dan de daags ervoor verreden editie van Milaan-San Remo.
 Daar langs de Méditerranée nauwelijks strijd en een massasprint en in de zompige groene polders ingeklemd tussen de vier grootste Nederlandse steden, sloeg de straffe noordwestenwind de groep al na veertig kilometer in waaiers.
Tot er uiteindelijk een kopgroep van zeven overbleef met daarbij drie renners van Vacansoleil en verder eenlingen. Appeltje/eitje zou je zeggen, maar Vierhouten, Traksel en Westra lieten zich in de finale meters in de luren leggen door die sterke finisher uit Herentals: Geert Omloop.
In de minuten voor de persconferentie begon, had ik een kort gesprek met hem. Hij vertelde zijn verhaal van de koers alsof het de gewoonste zaak van de wereld was. Een vertegenwoordiger van een klein ploegske, die tweehonderd kilometer lang met meerderheden in de slag was geweest. En dan toch winnen.
Nooit voor een grote ploeg gereden en toch een mooie erelijst met nogal wat omlopen. De Omloop van het Waasland, de Omloop van de Vlaamse Scheldeboorden, de Omloop van het Houtland, de Omloop Mandel-Leie-Schelde en de Omloop van de Gouden Garnaal. Ze staan allemaal één of meer keren op zijn palmares.
Geen Tour, Giro of Vuelta gereden, maar wel Belgisch kampioen op de weg geweest, een veelbegeerd kampioenschap met ieder jaar een leger goede beroepsrenners aan het vertrek.
Voor zover ik weet is er nu geen Omloop meer actief, maar als er in Herentals nog eens een organisatie opstaat om een nieuwe koers in de stad van Rik Van Looy te gaan organiseren, dan heb ik een suggestie: de Omloop van de Omlopen.

12-02-2016