Geert DE VLAEMINCK

Geboortedatum: 14 augustus 1967
Geboorteland: België
Overleden op: † 09.10.1993

Het onderwerp is op de slogblog al meerdere malen voorbijgekomen. Wielrenners en wielrensters die veel te jong stierven als gevolg van een onontdekte aangeboren hartafwijking.
In de jaren tachtig en negentig een hele reeks met Bert Oosterbosch, Connie Meijer en de Belg Geert De Vlaeminck misschien wel als de bekendste namen.
Jonge mensen die zonder vooraankondiging zo maar uit het leven werden weggerukt toen het nog maar nauwelijks begonnen was. Geert De Vlaeminck was een telg uit een roemrijk Vlaams wielergeslacht.
Opa Philibert, nonkel Roger en vader Eric waren hem in de wielersport voorgegaan. De palmares van zijn vader, die zeven keer wereldkampioen veldrijden was, heeft Geert niet kunnen evenaren, laat staan overtreffen.
Toch was hij een talentvol veldrijder die nog maar aan het begin van zijn carrière stond. In de Belgische kampioenstrui van de liefhebbers startte hij op een herfstige oktoberdag in 1993 in een internationale veldrit in Heist-op-den-Berg.
Voor de start voelde hij zich al niet goed. In de tweede ronde kwam hij ten val en overleed ter plekke. Voor zijn vader, destijds bondscoach van de Belgische veldrijders, moet het tot zijn eigen dood een schrikbeeld zijn geweest.
Met machteloze woede had hij moeten toezien dat de aanwezige EHBO’ers er niet in slaagden zijn zoon te reanimeren en de ambulance, met professionele apparatuur aan boord, pas na een half uur arriveerde en het te laat was.
Geert De Vlaeminck was destijds al de zevende wielerdode door hartfalen in vier jaar tijd. Er was toen sprake van een door de UCI in te stellen cardiovasculair onderzoek van iedere wielrenner die een licentie aanvroeg.
Een preventieve maatregel om hartafwijkingen op te sporen, waarna in positieve gevallen geen licentie zou worden uitgereikt. Het is er bij mijn weten niet gekomen, wel weet ik dat zowel renners al hulpverleners er meer alert op zijn.
Veel van die hartafwijkingen zijn operatief te verhelpen, een vrij simpele ingreep, als ik afga op wat Robert Gesink, die dit ook overkwam, mij enkele jaren geleden vertelde. Drie dagen na thuiskomst uit het ziekenhuis kon hij al weer voorzichtig gaan trainen.
Voor Geert De Vlaeminck kwam die kennis met de bijbehorende alertheid te laat. Hij overleed op 9 oktober 1993 en hij werd maar 25 jaar.

14-08-2017