Gastone NENCINI

Geboortedatum: 1 maart 1930
Geboorteland: Italië
Overleden op: † 01.02.1980

Het zal een bittere pil zijn geweest voor de grote Franse president Charles De Gaulle toen de Tourkaravaan in 1960 langs zijn buitenoptrekje in Colombey-des-deux-Eglises kwam en er een Italiaan in plaats van een Fransman in het geel reed.
De Tour stopt voor niemand en dus ook niet voor een Franse president. Maar voor onzelieveheer zelf en voor Charles De Gaulle werd in het Frankrijk van die tijd een uitzondering gemaakt.
De hele karavaan stopte voor zijn oprijlaan en de geletruidrager mocht op het bordes komen. Hij kreeg daar de felicitaties van de president en een ieder deed een kort gebed voor de in die Tour zo tragisch ten val gekomen Roger Rivière.
Het heeft voor Rivière geen baat gehad, maar Nencini bracht le maillot jaune met de vingerafdrukken van de president in Parijs.
Hij stond er op het erepodium met nog een Italiaan Graziano Battistini en de Belg Jan Adriaenssens. Drie jaar na zijn zege in de Giro d’Italia had de Leeuw van Mugello nog een grote ronde binnengehaald.
Het zijn twee diamanten op zijn kroon, waar verder weinig edelstenen in zitten. Er had nog een derde grote triomf kunnen zijn, want in 1955 had hij de zege in de Giro al vrijwel binnen toen een lekke band op twee dagen voor het einde hem fataal werd.
Het peloton onder aanvoering van Fausto Coppi en Fiorenzo Magni sloeg op hol en Gastone kreeg het gat niet meer dicht. Hevig teleurgesteld stond hij als derde op het podium, hoewel het allerminst een schande was om in die twee grootheden zijn meerdere te moeten erkennen.
Twee jaar later nam hij wraak en deed hij in feite hetzelfde toen Charly Gaul in de leiderstrui de tijd nam voor een sanitaire stop. Onder aanvoering van Nencini vloog de snelheid omhoog en Gaul verloor de ronde. Sindsdien had de Engel van het Hooggebergte er een bijnaam bij: Monsieur Pipi.
Nencini was een echte ronderenner, die het zeldzame vermogen had om op niveau te blijven als anderen na twee weken koers minder werden. Hij was een uitstekende klimmer en een kamikaze-piloot als daler.
In die laatste hoedanigheid hoort hij in het rijtje van Magni, Savoldelli en Rini Wagtmans, mannen die zich zonder angst als bakstenen naar beneden konden storten.
Die kwaliteit van Nencini betekende in de Tour van 1960 echter het einde van de carrière van Roger Rivière. De Fransman probeerde in de afdaling van de Col de Perjuret de Italiaan te volgen.
Dat had hij beter niet kunnen doen, want hij nam te veel risico, raakte de macht over het stuur kwijt en viel tien meter diep in het ravijn. Hij leefde nog wel, maar kon alleen nog zijn hoofd bewegen. De rest was verlamd.
Een rolstoel was voor de rest van zijn leven zijn trouwe bondgenoot. Hij werd maar veertig jaar.
Ook Gastone Nencini is niet oud geworden. Vandaag precies 37 jaar geleden overleed hij aan longkanker. Een maand voor hij vijftig jaar zou worden.

01-02-2017