Fritz SCHAER

Geboortedatum: 13 maart 1926
Geboorteland: Zwitserland
Overleden op: † 29.09.1997

In 1951 ging de Tour de France in Nederland voor het eerst leven. In dat jaar veroverde Wim van Est namelijk als eerste Nederlander de gele trui. De volgende dag volgde zijn duik in het ravijn en Wimme werd op slag een Tourlegende.
Een jaar later won de Nederlandse ploeg twee Touretappes en er was een Nederlander opgestaan die in potentie de Tour kon winnen. Dat was de Limburger Jan Nolten en we geloofden er heilig in.
Bovendien kwam de Nederlandse ploeg voltallig in Parijs aan en dat was ook een grootse prestatie. Twee jaar daarvoor was Wim de Ruyter in zijn woonplaats Rotterdam nog ingehaald omdat hij als enige Nederlander de Tour had uitgereden.
Daarom waren de verwachtingen voor 1953 hooggespannen. Al in de eerste etappe lieten twee Nederlanders zich opvallend zien. Wout Wagtmans en Thijs Roks werden tweede en derde, maar de winst was voor een kleine kalende Zwitser.
Fritz Schär of Schaer uit Etzwillen was de naam en die troefde de beide Nederlanders in de sprint af. Kan gebeuren natuurlijk en dus trok Woutje Wagtmans er in de tweede etappe weer op uit.
Er ging nu slechts één renner met hem mee en dat was weer die verrekte Zwitser. Woutje deed er alles aan om hem kwijt te spelen, maar Schaer was een van de beste renners in het peloton, die zijn sporen al had verdiend in de Giro.
En weer klopte hij Wagtmans. We konden zijn bloed wel drinken, maar daar trok Schaer zich niets van aan. Hij bleef nog drie dagen in het geel en hij werd de eerste winnaar van de groene trui, het leiderstricot van het puntenklassement waar in 1953 voor het eerst om werd gestreden.
In het algemeen klassement eindigde hij als zesde op 18 minuut en 44 seconden van winnaar Louison Bobet. En toen was Wagtmans wel zijn meerdere, want die eindigde als vijfde. Bovendien won de Brabander net als Schaer twee etappes.
In datzelfde jaar was Fritz Schaer twee keer kampioen van Zwitserland, één keer op de weg en één keer bij de stayers. Na zijn wielercarrière werd hij boekhandelaar.
Fritz Schaer overleed op 71-jarige leeftijd op 29 september 1997.

13-03-2018