Fritz PFENNINGER

Geboortedatum: 15 oktober 1934
Geboorteland: Zwitserland
Overleden op: † 12.05.2001

Ik had natuurlijk vandaag over de jarige Tom Boonen kunnen schrijven. Of moeten schrijven, want de carrière van Tommeke bevindt zich in de eindfase en hij is niet meer de Tom Boonen van weleer. Zijn laatste grote overwinning dateert van 2012 toen hij in het najaar The Brussels Cycling Classic won, de nieuwe naam van Parijs-Brussel.
Maar wat als hij morgenmiddag voor de tweede maal wereldkampioen wordt? Zou zo maar kunnen, op dat veredelde criteriumparcours. Dan sta ik voor joker en ik ben nog veel te ijdel om dat leuk te vinden.
Ik kies daarom als jarige van de dag voor de Zwitser Fritz Pfenninger. Weliswaar al weer vijftien jaar niet meer onder ons, maar de oudere slogblog-bezoekers weten nog precies wie dat was. De beste koppelgenoot van Peter Post in de zesdaagsen
Pfenninger was een van de beste zesdaagserenners aller tijden en gekoppeld aan het Nederlandse baanfenomeen was hij in de jaren zestig en begin zeventig vrijwel onverslaanbaar.
Hij had de zeldzame gave om vanuit een hoog tempo nog te kunnen demarreren. Hij beschikte over een soort turbo. Daarmee heeft hij heel wat eindsprinten in zijn voordeel beslist en na iedere keer werd zijn garage voller en voller.
In zijn tijd was het gebruikelijk dat er in iedere zesdaagse een automobiel beschikbaar werd gesteld als premie. Elke avond werd er een aantal keren voor gesprint en Pfenninger ging er altijd volledig voor. Het resultaat was dat hij in zijn loopbaan 49 auto’s heeft gewonnen.
Der Fritz was een rustige man en Post vertelde me eens dat hij tijdens een zesdaagse hooguit drie woorden met zijn ploeggenoot wisselde. “We reden toen nog 144 uur aan één stuk en als ik in de baan was dan zat hij in de cabine en omgekeerd. Dus dan was er geen contact en in de jacht was er überhaupt geen gelegenheid iets tegen elkaar te zeggen. Dus vandaar.“
Post heeft met de grootsten van zijn tijd zesdaagsen gereden, maar Pfenninger was voor hem de beste. Ze vormden een ideaal koppel, dat elkaar blindelings aanvoelde. Ze hebben in al die jaren maar één keer onenigheid gehad.
Dat was in 1967. Knallende ruzie en de Zwitser wilde geen seconde meer met Post rijden omdat hij zich geflikt voelde en van mening was dat de Nederlander hem voor eigen publiek had laten afgaan.
De ruzie heeft niet lang geduurd. Post belandde tijdens de Zesdaagse van Amsterdam in het ziekenhuis met een ernstig geïnfecteerde blaas nadat de dokter hem verdere deelname had verboden.
De ruzie was voor De Telegraaf voorpaginanieuws en Pfenninger verscheen in de talkshow Mies-en-scene van Mies Bouwman. Dat was een live uitzending en La Bouwman had besloten als vredestichtster op te treden.
Na een studiogesprek met Pfenninger over zijn verstoorde relatie met Post werd een telefoonverbinding met het VU-ziekenhuis tot stand gebracht. De Zwitser kreeg de hoorn tegen zijn oor gedrukt met min of meer de opdracht het direct goed te maken.
Gelukkig was ook Post tot vrede bereid en zo slaagde Mies Bouwman er in de twee weer tot elkaar te brengen. Ze hebben daarna nog een behoorlijk aantal zeges aan hun totaal toegevoegd. Pfenninger won in zijn carrière 33 zesdaagsen uit 159 starts.
Na zijn loopbaan werd hij uitbater van het restaurant van het sportpaleis in Zürich. Ik heb hem in 1998 daar eens gebeld voor een kort interview over Post in verband met diens biografie. Er kwam alleen maar hosanna over de Amstelvener door de lijn en geen onvertogen woord over hun samenwerking.
Fritz Pfenninger overleed op 12 mei 2001 in zijn woonplaats Zürich. Hij werd maar 66 jaar.

15-10-2016