Fredy BUDZINSKI

Geboortedatum: 18 juni 1879
Geboorteland: Duitsland
Overleden op: † 00.01.1970

De naam Fredy Budzinski zal weinigen nog iets zeggen. Zijn geboortedag ligt al 139 jaar achter ons en ook zijn overlijdensdatum is bijna een halve eeuw geleden. Toch zou u hem moeten kennen als u geen blog van de slogblog hebt overgeslagen en over een geheugen beschikt als een ijzeren pot.
Lang geleden is de geboren Berlijner op deze plaats al eens voorbijgekomen als de auteur van een van de boeken op de boekenplank van Wim van Eyle. Fredy Budzinski is namelijk veel bekender geworden als wielerjournalist en auteur van wielerboeken dan als wielrenner.
Toch is hij dat laatste wel degelijk geweest en zeker geen slechte. Op zeventienjarige leeftijd was hij al beroepsrenner en legde hij zich toe op het stayeren. Hij was een tijdgenoot van het fameuze duo Piet Dickentman en Mattheus Robl aan het prilste begin van de twintigste eeuw.
In die tweestrijd kon hij zich niet serieus mengen en misschien werd hij daarom wel gangmaker. Ook dat gaf op den duur geen bevrediging en dat had tot gevolg dat hij de actieve wielersport de rug toekeerde om er over te gaan schrijven. Hij raakte als journalist verbonden aan het toonaangevende wielerblad Radwelt, en binnen enkele jaren was hij er hoofdredacteur. Daarnaast was hij bestuurslid van het Deutsche Radfahrer Verband, een soort KNWU.
Radwelt kon het in de crisis van de jaren dertig niet bolwerken en Budzinski vond onderdak bij Illustrierter Radrennsport, de concurrent. Hij schreef er lange doorwrochte artikelen en ook zijn gedichten kwamen als een collega van Nol van ´t Wiel regelmatig in de kolommen van het blad terecht.
Als hoofdredacteur moest hij in 1936 zijn functie neerleggen, vanwege het feit dat hij met een joodse vrouw was getrouwd. Dat vonden de nazi’s niet zoals het hoort om het eens eufemistisch uit te drukken, en Budzinski verdween jarenlang in de anonimiteit van de onderduik.
Na de oorlog keerde hij als hoofdredacteur op zijn post terug. De jaren ondergronds bleek hij gebruikt te hebben om een aantal wielerbiografieën te schrijven over grootheden op twee wielen, als natuurlijk Dickentman en Robl, zijn voormalige tegenstanders.
Ook over Walter Rütt, Willi Arend en Gabriel Poulain schreef hij gedetailleerde werken evenals een levensbeschrijving van onze landgenoot John Stol, de eerste Nederlandse zesdaagsenrenner van wereldformaat.
Budzinski was bezeten van het fenomeen zesdaagse sinds hij er in 1907 over had gelezen. Met name over de Six van New York, een evenement dat door het Nederlands-Duitse koppel Stol-Rütt was gewonnen. Hij fantaseerde in zijn artikelen over een Sechstagenrennen in zijn woonplaats Berlijn en hij maakte zijn droom ook werkelijkheid. Ondanks veel tegenwerking ging op 15 maart 1909 in de Berlijnse Zoo de eerste Europese zesdaagse van start.
Het werd een groot succes en dat sloeg over naar verschillende andere Europese steden. In Amerika is het spektakel allang uitgestorven, maar in Europa, en met name in Nederland en Duitsland, is het in gemoderniseerde vorm nog steeds heel populair.
Dat danken we in feite aan een van de eerste wielersportjournalisten uit de geschiedenis en zeg nu niet dat als hij de zesdaagse niet in Europa had geïntroduceerd, iemand anders het wel had gedaan. Dat zeggen we tenslotte ook niet over Edison. Fredy Budzinski overleed op 6 januari 1970 op negentigjarige leeftijd.

18-06-2018