Frederik WILLEMS

Geboortedatum: 8 september 1979
Geboorteland: België

De Belg Frederik Willems wilde het seizoen 2010 het liefst zo snel mogelijk vergeten. Nadat hij in 2009 nog de Driedaagse van De Panne-Koksijde had gewonnen, liep hij 2010 permanent door blessures achter de feiten aan.
In het vroege voorjaar kreeg hij last van een knieblessure. Die was zo erg dat hij besloot zich te laten opereren. Hij liet weten hoop te hebben bij het Belgisch kampioenschap weer te kunnen rijden, maar dat bleek wishfull thinking.
Ook de Tour ging aan zijn neus voorbij. De Eneco Tour Benelux reed hij naamloos uit en ook in de Vuelta kon hij geen potten breken. Het is helemaal niet meer goed gekomen met deze toch wel talentvolle renner.
Hij was veertien jaar prof en reed altijd voor grote ploegen. In volgorde waren dat: Mapei, Vlaanderen Topsport, Chocolade Jacques, Liquigas om zijn carrière in 2014 af te sluiten bij de Belgische Lotto-ploeg.
Behalve de bovengenoemde zege in De Panne-Koksijde behaalde hij ook de eindzege in de Ster van Bessèges en als neoprof in 2001 de overwinning in de semi-klassieker Seraing-Aken-Seraing.
Willems startte vijf keer in de Tour, een keer in de Giro en twee keer in de Vuelta. Op één keer in de Tour na haalde hij telkens de finish, maar zijn uitslagen duiden erop dat hij vooral was opgesteld om te knechten.
Na veel blessureleed stopte hij in 2014 toen de kans zich voordeed om ploegleider te worden bij Lotto-Soudal zijn laatste werkgever. Dat doet hij nu voor het vierde jaar en ik neem aan naar tevredenheid.
De zege in De Panne-Koksijde voorkwam overigens een voortijdig einde aan zijn carrière. Liquigas ging stoppen en met die zege in de tas kon de Eeklonaar zich buigen over twee aanbiedingen. Met Katoesja kon hij geen overeenstemming bereiken, maar met Lotto kwam het goed.
Frederik Willems viert vandaag zijn 39ste verjaardag. Misschien wel in de Vuelta met de ploeg.

08-09-2018