Frederik VEUCHELEN

Geboortedatum: 4 september 1978
Geboorteland: België

Ik had de naam Frederik Veuchelen nog nooit gehoord toen ik op 22 maart 2006 op Sporza de laatste kilometers zag van de semi-klassieker Dwars door Vlaanderen.
Een eenzame renner in het shirt van Chocolade Jacques vocht een strijd om seconden uit met een achtervolgende groep onder aanvoering van Tom Boonen.
In diens spoor reden Nico Eeckhout, Nick Nuyens en Robbie MacEwen, veel bekendere namen dan die van die verbeten strijdende renner voorop met de naam Frederik Veuchelen.
In het resumé hoorde ik dat die al na tien kilometer was ontsnapt samen met drie anderen. Het viertal bereikte een maximale voorsprong van ruim achttien minuten, maar daarna ging de vermoeidheid een rol spelen.
Het langst had de Fransman David Boucher het volgehouden, maar met nog maar acht kilometer te koersen moest ook hij Veuchelen laten gaan. De Belg hield stand, maar het was nipt.
Bij het ingaan van de laatste kilometer had hij nog maar twintig seconden over en dat was net genoeg om niet door de ontketende groep Boonen te worden ingehaald.
De volgende dag las ik ergens: ‘who the fuck is Frederik Veuchelen?’ Bij navraag bleek het om een afgestudeerde sportleraar te gaan die pas op zijn 22e jaar met de wielersport begon.
Drie jaar later werd de renner uit Belgisch Brabant prof en in zijn eerste seizoen won hij twee ritten in de lastige koers Triptique Ardennais. Verder won hij in zijn eerste profjaar de Ronde van Vlaams-Brabant en de Memorial Van Coningsloo.
In de interviews die Veuchelen in de dagen na zijn opzienbarende solozege in Dwars door Vlaanderen gaf, beloofde hij een spoedige bevestiging. Het is er niet van gekomen, want bij zijn afscheid aan het eind van 2017 bleek die zege het hoogtepunt van zijn carrière.
Eén van de hoogtepunten, want het winnen van het bergklassement in Parijs-Nice in 2012 en drie jaar later in de Ronde van Beieren is natuurlijk geen kattenpis. Sinds het beëindigen van zijn wielerloopbaan houdt hij zich bezig met het begeleiden van jong talent.
Frederik Veuchelen viert vandaag zijn veertigste verjaardag.
 
04-09-2018