Fred RODRIGUEZ

Geboortedatum: 3 september 1973
Geboorteland: Verenigde Staten

Fast Freddie werd hij genoemd vanwege zijn flitsende aankomst. Fred Rodriguez is in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá geboren, maar woont al bijna zijn hele leven in Berkeley, California.
Hij is Amerikaans staatsburger en werd in zijn tweede vaderland een populair coureur. Als generatiegenoot van Lance Armstrong, Bobby Julich en George Hincapie heeft hij tussen 1999 en 2007 meegewerkt aan de populariteit van het wielrennen in Amerika.
Niet dat de wielersport er ook maar in de verste verte kan wedijveren met baseball, basketball, American football en (ijs)hockey, maar Amerikanen kijken je niet meer vreemd aan als je over racecycling begint.
Fast Freddie reed in zijn tijd voor bekende Europese ploegen als Mapei, Domo-FarmFrites, Vini Caldirola, Acqua & Sapone en Predictor-Lotto. Daarna kwam hij als veteraan bij kleine Amerikaanse continentalteams terecht.
De berichtgeving over zijn huidige status is verwarrend. Hij is in eigen land nog heel lang doorgegaan bij steeds onbeduidender ploegjes en hij zal nu wel uitgefietst zijn. Wel weet ik dat hij zich in Californië bezighoudt met de jeugd die wil wielrennen en/of mountainbiken.
Fred Rodriguez was drie maal Amerikaans kampioen en won etappes in de Ronde van Georgia. Hij stond vooral bekend als sprinter en heeft in de grote ronden menig duel uitgevochten met Mario Cipollini, Alessandro Petacchi en Robbie McEwen.
Hij was lang niet zo snel als die mannen en verloor ook meestal, maar hij ging er altijd voor of zoals Johnny Cash het in A boy named Sue verwoordde: ‘He kicked like a mule and bit like a crocodile’.
Toen hij ouder werd hij door de Belgische Lotto-ploeg gecontracteerd om de sprint aan te trekken voor McEwen. Zijn belangrijkste overwinningen zijn de Schaal Sels, het puntenklassement in de Ronde van Zwitserland en twee maal het puntenklassement in de Ronde van Georgia.
Kortom, Fred Rodriguez was geen echte hoogvlieger, maar wel een goede renner die er waarschijnlijk alles heeft uitgehaald wat er in zat en die nu zijn grote kennis van het wielrennen op de Amerikaanse jeugd overbrengt, door het organiseren van fietsclinics op middelbare scholen.
Fast Freddie wordt vandaag 44 jaar.

03-09-2017