Fred DE BRUYNE

Geboortedatum: 21 oktober 1930
Geboorteland: België
Overleden op: † 04.02.1994

Fredje, zoals hij liefkozend door zijn vele supporters werd genoemd, heeft het als coureur niet op een schotelke gekregen, zoals Vlamingen zeggen als het in het leven goed tegen zit.
Zijn jeugdjaren waren weinig benijdenswaardig en het ging in zijn wielercarrière ook niet altijd van een leien dakje. Toch werd hij de man van vier succesvolle carrières.
Hij was achtereenvolgens een topcoureur, radioreporter, ploegleider van DAF Trucks en PR-functionaris bij Panasonic, de ploeg van Peter Post. En dan vergeet ik nog zijn prestaties als auteur van wielerboeken.
Ik bezit een flinterdun boekje van zijn hand over Peter Post. Het kwam uit toen Post nog actief wielrenner was en ik was er destijds niet kapot van.
Van zijn in 1978 verschenen autobiografie 'De memoires van Fred De Bruyne’ heb ik meer genoten. Een meeslepend boek, uitstekend geschreven en rijk geïllustreerd.
Mijn enige punt van kritiek is de grafische afwerking. Het is zo slecht gebonden dat je bij het omslaan van de bladzijden steeds de losse pagina in de hand houdt en het boek na lezing een verzameling is geworden van 120 losse blaadjes in een geel omslag. Maar dat doet aan de prestatie van Fredje als auteur niets af.
Hij is geboren en getogen in Berlare in Oost-Vlaanderen als enig kind van een echtpaar dat een café uitbaatte. De oorlog loopt als een rode draad door zijn jeugdjaren. Om niet als dwangarbeider naar Duitsland te worden gestuurd werd De Bruyne senior behalve kastelein ook veldwachter. Een eerzaam beroep, maar niet in oorlogstijd.
Bij nacht en ontij werd hij door de Duitsers uit zijn bed gehaald om hen naar een adres te brengen waar mogelijk verzetsstrijders verborgen zaten.
Dat werd door de bevolking van Berlare terecht als collaboratie gezien en vader De Bruyne werd uitgekotst, evenals zijn vrouw en zoontje. Die periode heeft het karakter van Fredje gevormd en daar heeft hij als coureur veel voordeel van gehad.
Hij was in de jaren vijftig een topper die het vooral van de klassiekers moest hebben. Het seizoen 1956 werd zijn hoogtepunt met overwinningen in Parijs-Nice, Milaan-San Remo, Luik-Bastenaken-Luik en de wereldbeker.
Ik beveel het boek alsnog van harte aan als het nog te koop is. Ook al lijkt het op de Ronde van Lombardije met al die vallende bladeren.
Fred De Bruijne overleed op 4 februari 1994. Hij werd 63 jaar.

21-10-2016