Frans VERBEECK

Geboortedatum: 13 juni 1941
Geboorteland: België

Frans Verbeeck kende een heel eigenaardige carrière. Hij was een groot talent bij de amateurs die in 1963 vol verwachting bij de profs debuteerde. Drie jaar reed hij op het hoogste niveau, maar behoudens wat prijsjes viel het bitter tegen.
Wel won hij in 1964 de Ronde van Vlaanderen voor individuelen. Dat klinkt mooi maar die toevoeging devalueert de overwinning met tientallen procenten. In 1966 stopte hij om melkboer te worden.
Onder het uitventen van die witte vloeistof dacht hij na wat hij verkeerd had gedaan. Hij was in het profmilieu gestapt als galeislaaf, die precies deed wat de anderen deden, terwijl je juist iets anders moet doen om het onderscheid te maken.
Die ingeving leidde tot het besluit voor een herkansing te gaan. Hij vroeg weer een licentie aan en hij begon al in de winter van 1967 op 1968 als een gek te trainen.
De gebruikelijke seizoensvoorbereiding van vijftienhonderd tot tweeduizend kilometer schroefde hij op tot achtduizend. En op een vast verzet van 52x13. Tot vierhonderd kilometer per dag trainde hij en toen de voorjaarswedstrijden begonnen vloog hij.
Hij had veel meer macht en een enorm zelfvertrouwen, omdat hij het tempo dicteerde, waarin bijna niemand hem kon volgen. Het was een revolutionaire ontdekking en de hele profwereld ontwaakte. "Frans Verbeeck heeft een ware revolutie teweeggebracht", zei Raymond Poulidor eens tegen me.
De gezapige trainingskampen in Zuid-Europa waren verleden tijd, gewerkt moest er worden. Kilometers maken en knallen. In het eendagswerk behoorde de Melkboer van Wilsele sindsdien tot de vedetten en op zijn palmares prijken koersen als de Omloop Het Volk, de Waalse Pijl en de Amstel Gold Race.
Plus nog tientallen ereplaatsen in de klassiekers. Dat het niet meer overwinningen zijn, heeft maar één reden en dat was de aanwezigheid van ene Eddy Merckx in het peloton. De honger van de Kannibaal was vaak zo groot dat tweede plaatsen vaak het hoogst bereikbare waren.
Hoewel geen sprinter van nature, was Verbeeck met zijn surplus aan conditie een sterke finisher die in een spurt moeilijk te kloppen was. Na zijn carrière begon Verbeeck een bedrijf in sportkleding en hij is inmiddels met pensioen.
Frans Verbeeck viert vandaag zijn 76ste verjaardag en ik hoop in goede gezondheid.

13-06-2017