Frans SLAATS

Geboortedatum: 11 juni 1912
Geboorteland: Nederland
Overleden op: † 06.04.1993

De Brabander Frans Slaats, afkomstig uit Waalwijk (Wolluk zeggen ze daar) was in de jaren dertig zowel op de weg als op de baan een van de beste Nederlandse renners. Zoals de meeste van zijn generatiegenoten reed hij primair op de baan, omdat er in Nederland wel zo’n vijftig wielerbaantjes waren, en er elke week wel ergens geld was te verdienen voor de toenmalige broodrenners.
Hij was een uitstekend zesdaagsenrenner. Hij won er zeven uit 26 starts, wat een hoog gemiddelde is. Drie van die overwinningen behaalde hij gekoppeld aan Kees Pellenaars. Dat was in 1937 in Kopenhagen, in 1938 in Gent en in 1939 in Brussel.
De overige vier won hij in 1936 met de Fransman Adolphe Charlier en in Kopenhagen met Jan Pijnenburg. Wederom met Pijnenburg won hij 1937 in Antwerpen en in 1944 won hij met de Italiaan Rafaele Di Paco in Buenos Aires.
Aan die laatste zege zit een verhaal vast, want Slaats was in 1939 een van de Europese baanrenners die gecontracteerd werd voor de Zesdaagse van Buenos Aires, om aansluitend in Argentinië nog wat meer contracten af te werken.
Tijdens hun verblijf daar werden de heren verrast door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Ze konden niet meer terug en hebben de oorlogsjaren in dat verre land doorgebracht, zonder te weten hoe het met hun familie ging in het door de Duitsers bezette Europa.
Pas na de capitulatie van de Nazi’s in 1945 konden ze terugkeren. Het was een trieste thuiskomst toen hij hoorde dat vier van zijn broers (het gezin Slaats telde dertien kinderen) in concentratiekampen waren vermoord.
Frans Slaats had gelijk geen trek meer in de wielersport en hij werd sigarenwinkelier in zijn geboorteplaats. Hij diende ook nog vele jaren de KNWU als bestuurslid en ald lid van diverse commissies.
Zijn naam is inmiddels in de vergetelheid geraakt ook al is er in Waalwijk een Frans Slaatsstraat. Gelukkig is er ook nog een wapenfeit waardoor hij nooit helemaal vergeten zal worden.
Frans Slaats is namelijk de enige Nederlander op de lijst van werelduurrecordhouders. Op 29 september 1937 verbeterde hij namelijk op de toen nog nieuwe Vigorellibaan in Milaan het werelduurrecord met een afstand van 45 kilometer en 563 meter.
Het was nauwelijks gepland en hij had er ook niet speciaal voor getraind. Hij had gehoord dat de Vigorelli een supersnelle baan was, was daar in de buurt en besloot het eens te proberen.
Het tekent zijn uitzonderlijke klasse dat hij slaagde, hoewel zijn record niet lang heeft standgehouden. Nog datzelfde jaar verbeterde de Fransman Maurice Archambaud het record. Zijn recordverbetering zorgde er wel voor dat hij een veelgevraagd coureur werd die overal in Europa hoge startgelden kon bedingen.
Voor de schoolmeesters onder u, Frans Slaats was niet de enige Nederlander die het record der records heeft verbeterd. Ook de Eindhovenaar Jan van Hout presteerde dat, maar zijn record werd zo snel verbeterd dat het nooit in de officiële annalen terecht is gekomen.
Frans Slaats overleed op 6 april 1993 op tachtigjarige leeftijd.

11-06-2018