Frans SCHOUBBEN

Geboortedatum: 11 november 1933
Geboorteland: België
Overleden op: † 31.07.1997

Frans Schoubben was een geweldige belofte, die al 77 overwinningen op zijn naam had staan toen hij in 1955 beroepsrenner werd. Zijn talent kwam bij de profs niet helemaal uit de verf en dat werd door de kenners uitgelegd als te weinig ambitieus.
In 1957 won hij Luik-Bastenaken-Luik, maar de jury nam de merkwaardige beslissing dat hij de eerste plaats moest delen met Germain Derijcke die als tweede aankwam.
Schoubben was, na alleen ontsnapt te zijn, over gesloten spoorbomen geklommen en dat mocht ook toen al niet. In plaats van hem te diskwalificeren mocht hij de eerste plaats, zij het gedeeld, behouden.
Twee jaar later won hij nog Parijs-Brussel en daarmee kwam zijn klassiekertotaal op twee. Hij startte drie maal in de Tour de France, maar haalde geen enkele keer Parijs.
Zijn ontwikkeling werd niet alleen geremd door een gebrek aan ambitie, maar ook door een val in de Ronde van Italië van 1956. Hij liep een schedelbreuk op die hem lang uit competitie heeft gehouden.
Nadien kwam hij nog wel terug op zijn oude niveau, maar hij kon wedstrijden boven de tweehonderd kilometer niet meer goed verteren.
Hij stopte al op 29-jarige leeftijd met de wielersport en wat hij daarna is gaan doen, zou ik niet weten. Ik heb zijn naam althans nooit meer gehoord in verband met een ploegleiderschap of iets dergelijks.
Wel wordt ieder jaar in zijn geboorteplaats Tongeren de Frans Schoubben Classic verreden. Een hommage aan een talentrijk coureur die natuurlijk veel te jong is overleden.
Frans Schoubben overleed vandaag precies twintig jaar geleden op de leeftijd van 63 jaar.

31-07-2017