Frans MELCKENBEECK

Geboortedatum: 15 november 1940
Geboorteland: België

Frans Melckenbeeck was zo’n echte Vlaamse klepper met een grote reputatie in het eendagswerk. Als amateur was hij zo dominant en won hij zoveel dat hem een grootse profcarrière werd voorspeld.
Dat is er niet helemaal uitgekomen, maar als beroepsrenner heeft hij zeker niet gefaald. Een superkampioen, wat velen in hem zagen was hij echter niet.
Zijn grootste prestatie is zijn overwinning in Luik-Bastenaken-Luik in 1963 geweest. Hij klopte die dag de Italiaanse Belg Pino Cerami en de Italiaan Vittorio Adorni. Een jaar later schreef hij ook de Omloop Het Volk op zijn naam.
Melckenbeeck was een slimme en handige coureur, die gezegend met een scherpe eindsprint heel wat heeft gewonnen. Ook op de piste kon hij goed uit de voeten, want hij werd met Romain Deloof eens nationaal kampioen ploegkoers.
Het grote rondenwerk was minder aan hem besteed. Hij startte drie keer in de Tour de Tour de France en twee keer in de Vuelta a España. Hij won in de Vuelta drie keer een etappe, maar alleen de editie van 1964 heeft hij uitgereden.
In de Tour van 1963 won hij ook een etappe. Dat was de vierde rit van Roubaix naar Rouen en in dat deel van Frankrijk laten de Belgen zich zien. Melckenbeek won met een seconde voorsprong op Willy Derboven, twee op Rik Van Looy en vier op Gilbert Desmet I.
In 1972 beëindigde hij zijn carrière in het shirt van IJsboerke. De fabrikant van roomijs was in die tijd een grote naam in de wielerwereld en die nam Melckenbeeck in dienst als buitendienstverkoper.
Frans Melckenbeeck wordt nog weleens verward met zijn generatiegenoot Frans Verbeeck. Dat was de melkboer en Melckenbeeck dus het ijscomannetje. Een manier om ze uit elkaar te houden.
Hoe het Frans Mlckenbeeck verder in het leven is vergaan, weet ik niet, maar wel dat hij vandaag zijn 78ste verjaardag viert. Ik hoop in goede gezondheid.

15-11-2018