Frans AERENHOUTS

Geboortedatum: 4 juli 1937
Geboorteland: België

In 2001 ben ik een keer bij hem thuis geweest in Kontich. Het was een van de leukste interviews in mijn geheugen, want Frans Aerenhouts kan geweldig en op humoristische wijze vertellen.
Hij doet dat niet om leuk te zijn. Hij heeft zelf niet door hoe grappig hij is. Een vrolijke man, die in rap Vlaams vertelt wat je wil weten. Hij was een goede subtopper die twee maal Gent-Wevelgem won. Daar lag ook zijn grens, want hij was vooral een sterk finisher.
Maar ik was niet bij hem om over zijn carrière te praten, maar over die van Jan Janssen. Janssen was namelijk jarenlang zijn trainingsmaat en dat waren geen gewone trainingen. Kort en hevig tot de uitputting toe.
“Het was altijd rap rijden met die Jan en nooit meer dan zo’n twee uur aaneen en soms ietsje langer. Van den eerste tot den laatste meter diep in de beugel. Nooit afgeven. We reden naast elkaar en als ge dan een half wieleke achterraakte dan moest ge rap-rap da weer goemaken, hè. We trokken er zo verschrikkelijk hard aan dat we ons zelf helemaal kapot rejen. We zochten ook altijd de wind op en dan was het beuken. Dan was de labeur nog zwaarder en dan krijgt n’n coureur het niet op een schotelke. Amaai, wat kon die Jan afzien, hè.”
Nog mooier is het verhaal van de criteriums in Frankrijk na afloop van de Tour. De grote renners reden er in de maanden na de Tour tientallen en verplaatsten zich dan per auto.
Ze namen dan altijd een mindere renner uit hun ploeg mee om de auto te rijden, te masseren, voor het materiaal te zorgen en de hotels te regelen. En ook nog mee te fietsen. Er werden dagelijks grote afstanden gereden, kriskras door Frankrijk. Op woensdag in de buurt van Marseillen en op donderdag in de omgevind van Nancy.
Zwaar werk, maar er werd goed geld mee verdiend, dus daarom heeft Frans Aerenhouts nooit geklaagd in de jaren dat hij voor Raymond Poulidor de meesterknecht mocht zijn.
Frans was een zuinige man en ze verplaatsten zich in zijn Volkswagen kever, waar de achterbank was uitgesloopt om de fietsen te kunnen herbergen. De bagage en de wielen stonden op het dak.
Poulidor was razend populair en Frans vertelde me over die keer dat ze in de buurt van Limoges moesten koersen.
“We komen d’ran en er was al flink wat volk op de been om de coureurs te zien. Iedereen wachtte op Poulidor die van die streek kwam, maar naar da kleine autoke met dat Belgische nummerbord keek niemand. Plotseling zag iemand Raymond naast me zitten en wat er toen gebeurde is ongelooflijk. Tientallen mensen kropen gillend op munne voituur tot die bijkans door de wielen zakte. We moste door de gendarmen ontzet worden.”
Frans Aerenhouts, een leuke man en een groot verteller, viert vandaag bij leven en welzijn zijn 79ste verjaardag. Met mijn beste wensen en ongetwijfeld ook die van Jan Janssen en Raymond Poulidor.

04-07-2016